Brystprotese (implantat) bytte (Bytte av brystprotese) eller (protese skifte)

Noen kvinner som har tidligere har fått satt inn proteser/implantater i sine bryster, kan etter en stund ønske seg noe annet, som enten å øke eller minske volum, endre form, eller kombinere proteser med eget fett, den såkalte hybrid-prosedyren. (se egen informasjon her).

Årsaken til dette kan være blant flere, som etter amming, vektendring eller ved heng i brystene hvor man da også utfører ett brystløft. Det kan oppstå asymmetri, vært utført
feilplassering av protesen eller det har dannet seg en hard hinne rundt protesen, såkalt kapseldannelse/kapselkontraktur.

Graden av kapseldannelse varierer fra 1 til 4, og den kraftigste typen (3 og 4) inntreffer hos 5-8 % av kvinnene som har proteser. Årsaken til dette har med hvordan kroppen reagerer på silikon som fremmedlegeme. Dette kan være også være både kosmetisk og fysisk plagsomt som ømhet og smerte. Kapseldannelse er ikke farlig, men brystene kan bli harde, ømme og i noen tilfeller gi smerter. Skal man fjerne brystimplantatene ved en kraftig kapselkontraktur, vil kirurgen gjerne fjerne både implantatene og arrvevet (kapselen) rundt protesen. Noen kan oppleve silikonlekkasje i form av knuter eller forminsket volum som man får undersøkt
med ultralyd eller MR.

For mer info rundt vår ekspertise og publikasjoner på brystimplantat vennligst se 4 vedlegg under behandlingen Brystforstørring med implantat.

Hvordan foregår bytte av protese?

Selve inngrepet tar ca. 1-1 ½ timer, under dyp sedasjon. Avhengig av hvilken type/grad kapselen som er dannet vurderes det om man skal fjerne hele kapselen eller bare deler av
kapselen – hvilken er enklere. Man legger som regel snittet der det gamle arret ligger, dette for å ikke lage nye arr. Etter uttagelse av den gamle protesen, vil man bruke det samme hulrommet til den nye protesen, eventuelt også fylle på med pasientens eget fett. I noen tilfeller hvor man kun fjerner protesen eventuelt bytter til ny, kan det være nok å kun spalte
kapselen innenifra, slik får man mer plass til den nye protesen.

Under operasjon gjøres grundig homeostase for å stoppe blødninger, da kapselfjerning kan gi små blødninger. Bytte av protese kan enkelt kombineres med fettransplantasjon med fett eller brystløft. Om dette skal utføres samtidig diskuteres i samråd med kirurgen under konsultasjonen. Det settes ofte
dren i lommen, som fjernes vanligvis 1-2 dager etter operasjon.

Henting og overnatting

Du må på forhånd avtale med en person om å hente deg på klinikken ca. 1 time etter avsluttet operasjonen, ettersom du selv ikke kan kjøre bil, ta kollektiv transport eller taxi alene. Du skal også ha noen hos deg samme dag og første natten.

Bor du langt fra klinikken, anbefaler vi at du overnatter i Oslo, enten hos familie/venner eller på hotell sammen med en pårørende.

Hoteller i nærhet av Oslo Plastikkirurgi;
Hotel Gabels Hus i Gabelsgate 16.
Frogner House Apartments, Bygdøy Allé 53.

(Vi har avtale med Frogner House Apartments. Informer oss ved booking av rom)

Før operasjonen

Du må være frisk på operasjonsdagen. Er du i tvil om du skulle være forkjølet eller lignende, må du ta kontakt med oss. Operasjonen utføres ikke når man har influensa med feber, hoste eller annen infeksjon i kroppen. Før operasjonen får du resept på antibiotika, evt. smertestillende og Hibiscrub oppløsning 40 mg/ml som du får kjøpt på apoteket.

Dagen før operasjon og på operasjonsdagen skal du vaske deg med Hibiscrub oppløsning i dusjen over hele kroppen. Dette er en desinfiserende såpe som skal skylles av med vann, og huden tørkes med et rent håndkle. Ta på deg rene klær når du reiser hjemmefra. Ikke bruk parfyme og krem. Alt av smykker, piercing og neglelakk må være fjernet senest dagen før operasjonen og settes ev tilbake 7 til 10 dager etter operasjonen.

For å få et best mulig resultat og for å unngå komplikasjoner, anbefales det at du har normalvekt, og ikke en altfor høy BMI. Røyker du, eller benytter nikotin som for eksempel snus eller elektroniske sigaretter, må du slutte minst 2 uker før operasjonen og 2 uker etter operasjonen.

Du skal møte fastende til operasjonen. Det vil si at du ikke skal spise mat inkludert frukt eller drikke juice med fruktkjøtt eller melkeprodukter 6 timer før operasjonen. Du kan drikke vann, saft, juice uten fruktkjøtt eller kaffe/te uten melkeprodukter eller tygge tyggegummi/drops/halspastiller inntil 4 timer før operasjonen. Medikamenter som du eventuelt skal ta på operasjonsdagen kan svelges med 1 glass vann maks. 100 ml inntil 1 time før anestesistart.

Du må på forhånd avtale med en person om å hente deg på klinikken ca. 1 time etter avsluttet operasjon, ettersom du selv ikke kan kjøre bil, ta kollektiv eller taxi alene.

Det er viktig at du ca. 14 dager før operasjonen slutter med medisiner som virker blodfortynnende, gjerne etter samråd med fastlegen din eller oss. For andre medisiner konferer med klinikken før operasjonen. Mye hvitløk og helsekostpreparater skal heller ikke inntas.

Skal du sette inn brystproteser, er over 40 år og det er lenge siden du har vært til undersøkelse av brystene dine kan det være hensiktsmessig å ha en mammografiundersøkelse før operasjonen.

På operasjonsdagen

Du blir mottatt av vårt personale som ferdigstiller deg til operasjonen før kirurgen ser til deg. Før selve inngrepet vil kirurgen gå igjennom inngrepet, tegne opp det planlagte, samt svare deg på dine spørsmål du måtte ha. Anestesipersonell kommer også og hilser på deg og svarer på dine spørsmål. Når operasjonen skal begynne vil operasjonssykepleier hente deg
og vaske operasjonsområdet imens anestesipersonell gir deg beroligende middel i armen så du sover under operasjon. I tillegg setter kirurgen lokal bedøvelse i operasjonsområde for en langvarig smertestillende effekt i operasjonsområdet etter operasjonen, som i tillegg forminsker blødning i området. Etter operasjonen blir du flyttet til oppvåkningsrommet der du har din egen seng.

Du hviler så i 1-2 timer og får servert mat og rikelig med drikke i form av brødmat, yoghurt og saft (husk å informere om allergier). Evt smertestillende gis ved behov. Kirurgen ser til deg før hjemreise / hotelloppholdet og du blir avklart av anestesipersonell før du reiser hjem med en voksen ledsager. PVK som er festet til hånden blir fjernet før du drar.

Det må brukes bil eller drosje som transportmiddel etter operasjon, vi anbefaler ikke kollektivtransport eller å gå. Du trenger også en ledsager som henter deg.

Ved selve operasjonen

En silikonprotese blir lagt inn i lommen via den gamle arret, av størrelse og fasong som pasienten og kirurgen har valgt før operasjonen. Valget tas ut ifra hva som passer pasientens
anatomi og vil gi det beste estetiske resultat.

Ammeevnen ødelegges normalt ikke av operasjonen, eller muligheten til mammografiundersøkelse. Brystforstørringen øker heller ikke forekomsten av brystkreft. (se mer under FAQ)

Etter operasjonen

Alle pasienter kommer til postoperativ kontroll dagen etter operasjon. Vi anbefaler deg ikke å reise med fly de første 48 timene etter operasjonen. Under denne tiden skal en kontrolltime anordnes i klinikken og du skal komme til kontroll på klinikken dagen etter operasjonen.

De første timene etter operasjonen kan du føle deg litt sliten, og av og til noe kvalm. Det er viktig at du tar smertestillende medisiner etter avtale og ved behov, og passer på å drikke rikelig det første døgnet. Man kan føle seg svimmel, og det er derfor lurt å bruke god tid når du skal reise deg, og påse at man støtter seg til noe.

De første to døgnene skal du ha ro og ligge mest mulig stille, med overkroppen hevet. De neste fem dager kan du bevege deg forsiktig. Dersom du har en aktiv jobb, er det lurt å være hjemme. Etter operasjonen får du en spesial-bandasje som fjernes etter 3 dager, teipen beholdes på i 2 uker. Du skal bruke sports-BH i 6 uker etter at bandasjen er fjernet. Etter at teipen fjernes (etter 2 uker) kan du dusje området og sette på ny teip.

Det anbefales at du teiper arrene med hudvennlig teip i
minst 2 måneder. Hudvennlig kirurgisk teip som Micropore evt Steri-Strips kjøpes på apoteket, alternativt silikon teip skulle man reagere på vanlig kirurgisk teip.

Vi lukker såret med sting som løser seg opp av seg selv. Vi setter vanligvis ikke dren (rør), kun i svært få tilfeller legges det inn for å fjerne blod og væske fra sårområdet under brystet.
Disse fjernes vanligvis på klinikken 1-2 dager etter operasjonen.

Det endelige resultatet kan først vurderes etter 3-6 måneder. Etterkontroller avtales med klinikken; dagen etter operasjon, etter 1-2 uker og 3-6 mnd. samt sluttkontroll etter et år. Du må selv ringe for å avtale kontrollene, alternativt avtale med klinikken på operasjonsdagen.

Blødninger og infeksjon er uvanlige og krever i svært få tilfeller reoperasjon og/eller antibiotikabehandling. Bedøvelseskomplikasjoner, som f.eks. allergisk reaksjon på
bedøvelsesmidler, er ekstremt sjeldne.

Protesebytte gir i prinsippet ikke grunnlag for sykemelding, men dersom du har et fysisk arbeid anbefaler vi at du tar høyde for dette de første dagene etter operasjon.

Fysisk trening og hardt kroppslig arbeid skal man vente med i ca. 2 uker.

Arrene er i begynnelsen ofte røde, kløende og harde, men med tiden vil de både blekne og mykne. Arrene skjules imidlertid av BH, og vil ikke synes i utringede kjoler. I sjeldne tilfeller kan arrene bli brede og godt synlige, dette er avhengig av kvinnens egne nedarvede hudegenskaper. Vi anbefaler derfor at du teiper arrene i et par måneder etter en brystforstørring. Plasterteip kjøpes på apotek.

Hvis korreksjon er nødvendig grunnet komplikasjoner eller ikke tilfredsstillende resultat, gjøres dette kostnadsfritt innen et år, forutsatt at det foreligger medisinsk indikasjon og et klart forbedringspotensialet. Dette er vår garanti-periode.

Be om veiledning og råd

De beste rådene kan vi gi ansikt til ansikt. Vi vil veilede deg til den beste løsningen for deg.

Ansvarlig lege er Dr. Amin Kalaaji, overlege dr.med, spesialist i plastikkirurgi og klinikksjef ved Oslo Plastikkirurgi, og leder for Norsk forening for estetisk plastikkirurgi (NFEP) 2018-2020.

Dr. Kalaaji har mange verv og holder foredrag og opplæring verden rundt. Dette kommer alle våre pasienter til gode da han alltid er oppdatert på de nyeste og mest avanserte behandlinger og operasjonsteknikker. 

Pasientsikkerheten, høy kvalitet og individuell behandling veier alltid høyest hos oss på Oslo Plastikkirurgi. 

FAQ - Ofte stilte spørsmål

Når en har bryster med eldre proteser.

Når en har fått hard og smertefull kapseldannelse og negativ endring av brystfasongen.

Ved volumforskjell på brystene/brystasymmetri.

Ved å gå inn i arret fra innsettelsen av protesen. Den gamle protesen fjernes sammen med kapsel i de tilfeller av kapselkontrasjon. En ny silikonprotese eventuelt fett blir lagt inn av en størrelse og type som man i samarbeid med pasienten har bestemt før operasjonen.

Ja en kan fint kombinere bytte av brystimplantater med f. eks en brystforstørrelse. Og eller
fettransplantasjon. Dette avtales med kirurgen i forkant av operasjonen.

De 6 første ukene skal man kun bruke sports-BH, 3 første uker både natt og dag, sammen med et brystbånd. Unngå spile-BH de første 6.mnd.

Du kan dusje kroppen din etter operasjonen, men unngå bandasjen som skal sitte på i 3 døgn, vi anbefaler at du venter til etter dette. Etter 2 uker skal du dusje brystområdet og sette på ny kirurgisk teip Micropore eller Steri-Strips som kjøpes på apoteket.

Normalt kan man trene forsiktig etter 2 uker, og du skal bruke armene dine forsiktig under samme tid. Dvs ikke løfte armene høyt eller bære tungt.

Du kan begynne rolig på jobb to til tre døgn etter inngrepet så sant du ikke har hardt fysisk arbeid. Det gis normalt ikke sykemelding av brystoperasjon, men vi utsteder attest på legeundersøkelse og behandling ved forespørsel.

Alle pasienter må gjennom en konsultasjon før operasjon. Konsultasjonen blir gjennomført av vår erfarne plastikkirurg som vil stille deg spørsmål rundt din medisinske status; tidligere eller aktuelle sykdommer, tidligere operasjoner, bruk av medikamenter og lignende. Deretter blir en undersøkelse gjennomført, og kirurgen vurderer en eventuell operasjon.

Er du egnet for inngrep får du informasjon om selve operasjonen, forholdsregler for tiden før og etter inngrepet, og du vil få svar på dine spørsmål.

For pasienter med lang reisevei tilbyr vi konsultasjon via telefon og/eller videokonsultasjon.

Vi sender da i forkant et helseopplysningskjema som skal fylles ut og returneres til oss før konsultasjonen. Du sender også noen bilder til oss.

Skulle det blir aktuelt med en operasjon vil kirurgen gjennomføre en grundig vurdering dagen før den planlagte operasjonen.

Du må være frisk på operasjonsdagen. Er du i tvil om du skulle være forkjølet eller lignende, må du ta kontakt med oss. Operasjonen utføres ikke når man har influensa og/eller feber eller hoste eller annen infeksjon i kroppen. Du blir mottatt av vårt personal som tar deg imot og sammen ferdigstiller deg til operasjonen før kirurgen ser til deg før inngrepet og tegner opp planlagt inngrep, samt svarer deg på dine spørsmål. Anestesipersonell kommer også og hilser på deg og svarer på dine spørsmål. Etter operasjonen får du servert mat og rikelig med drikke i form av brødmat, yoghurt og saft (si ifra hvis du ønsker annen kost/har allergier).

I Norge er det ikke lov til å vise før- og etterbilder av silikon fra kosmetiske inngrep ved markedsføring eller på klinikkens nettsider. Vi kan imidlertid vise flotte bilder fra tidligere pasienter når du kommer på konsultasjon hos kirurgen. Dette kan være til stor hjelp når vi diskuterer implantatets størrelse, og det kan gjøre det lettere for deg å forestille deg et forventet resultat.

Vi kan også tilby forundersøkelse med 3D bildesystem. Da tar vi bilder av kroppen din og kan ved hjelp av bildesimulering vise deg hvordan et forventet resultat vil se ut med forskjellige størrelser og implantattyper.

Hvis korreksjon er nødvendig på grunn av komplikasjoner eller ikke tilfredsstillende resultat, gjøres dette kostnadsfritt innen et år, forutsatt at det foreligger medisinsk indikasjon og et klart forbedringspotensialet. Dette er vår ettårs garantiavtale.

Oslo Plastikkirurgi bruker de anerkjente Mentor Memory Gel protesene. De finnes med glatt eller teksturert overflate og med moderat til ultra høy profil. Du vil i samråd med kirurgen bestemme hvilket implantat som er riktig for deg.

Du kan få implantatene med forskjellige geletyper. Mentor er CE og FDA godkjente implantater. Implantatene har livsvarig garanti ved lekkasje (dvs. de erstatter selve implantatet), og de gir i tillegg et tilskudd til operasjonen ved lekkasje innenfor 10 år.