Brystløft med eget fett og figurforming

Et brystløft skal løfte og stramme opp brystene, som kan ha endret seg som følge av amming og/eller vektendring eller kun ved normal aldring. De som kun har slappe bryst trenger ofte kun et brystløft uten reduksjon eller eventuelt kombinert med innlegg av proteser eller eget fett.

Bryststørrelse og kvinnens ønske er viktige faktorer for å avgjøre om kombinasjonen er aktuell. Ved tvil gjøres først brystløft, og deretter innleggelse av protese. Brystløft utføres på en lignende måte som brystreduksjon, men er normalt mindre omfattende.

Man fjerner vanligvis kun den overfladiske huden, flytter brystvorten og former kjertelvevet. Arrene går rundt areola og ned vertikalt til folden, dermed blir arrene mindre enn ved brystreduksjon. Vi bruker altså en såkalt vertikal teknikk som gjør at en slipper arret under brystet slik en får etter ett anker arr eller omvendt T arr.

Tradisjonelt har man brukt bryst implantat for å få mer volum i det hengende brystet sammen med et brystløft, men de siste årene har fettransplantasjon i tillegg til brystløft blitt mer og mer vanlig og ettertraktet. En kan også kombinere et brystløft med implantat og injisere fett på sidene for å forbedre brystenes volum og fylde, særlig øverst og i området hvor det skapes en kløft, dette er en såkalt Hybrid behandling.

Vi utformer brystløft med et såkalt autoimplantat der en former brystvevet som henger som og flytter den til øverste delen av brystet for å gi en naturlig form. Dette gir fylde og volum og gir en naturlig følelse. En kan i tillegg sette fett øverst og på sidene for mer volum hvis en ønsker det.
Fettet hentes da fra et område på egen kropp som kvinnen ønsker å forme, figurforming. Fettet settes inn med en tynn kanyle gjennom separate små snitt på 1-2 mm som etterlater ubetydelig små arr.

Ammeevnen ødelegges normalt sett ikke av de teknikkene vi bruker. Følelsen i brystvorten kan iblant bli borte eller nedsatt, men den kommer ofte tilbake. Vi lukker vanligvis såret med sting som løser seg opp av seg selv. Det kan være behov for å legge inn ett dren (rør) som fjerner blod og væske fra sår området under huden. Disse fjernes vanligvis etter 1-2 dager ved første kontroll. Operasjonen gir ikke grunnlag for sykemelding.

Siden 2008 har Oslo Plastikkirurgi utført brystforstørrelse med eget fettvev, og vi har operert over 250 kvinner. Vi opprettet dette tilbudet som et alternativ til brystforstørrelse med implantater. Oslo Plastikkirurgi har derfor lang oppfølgingstid av disse operasjonspasientene, som har vist seg å være godt fornøyde med inngrepet sitt og at fettvolumet i brystene har holdt seg stabilt.

Fettransplantasjon fra egen kropp er en god etablert klinisk metode som har eksistert i mange år. Selv om små fettinjeksjoner til mindre defekter i brystene har blitt utført i lengre tid, er det inntil nylig man har begynt å bruke eget fett til å gjenskape et helt nytt bryst etter kreft eller av kosmetiske grunner. Brystbehandling med fett av varierende typer og årsaker er klinikkens hovedsatsingsområde.

Det har skjedd en del teknisk ved selve prosedyren og utviklingen har ført til en mer skånsom metode slik at mer av fettet overlever etter transplantasjonen til det aktuelle området i kroppen. I tillegg har indikasjonen til å benytte fett i brystene utvidet seg til å inkludere i tillegg til små bryst, asymmetriske bryst, tuberøse bryst, Hybridmetoden (fett & implantat) og Conversion (bytter ut implantatet med fett). Disse indikasjonene/ønskene har delvis kommet til grunn av ALCL oppdagelsen og BII. (en sjelden type av non-Hodgkin lymfom) og silikonsyke – BII; Breast Implantat Illness.

I tillegg til at flere og flere ønsker seg en mer naturlig form og konsistens på brystene. (se Hybrid og ACL BII info)
Vi er stolte av å kunne meddele at vi har presentert våre vellykkede resultater ved foredrag og gjesteforelesning fra 2010 til hittil 2018 blant annet i Oslo, Linköping, Karlstad, Helsingfors, Berlin, Roma, London, Paris, Qatar, Las Vegas, Tunisia, Gøteborg, Marseilles, Paris, Kairo, Libanon, Dubai, Manchester (UK), Italia og København, EASAPS, IMCAS, SOFCEP og den prestisjefulle Botti Beaitufull Breast Meeting, for å nevne noen.

Dr. Kalaaji har også publisert en artikkel om dette i det medisinske magasinet ”Kirurgen” og i ”Body Language journal” og i sin kommende bok om fettransplantasjon og regenerative surgery: Plastic and Aesthetic Regenerative Surgery and Fat Grafting Clinical Application and Operative Techniques, utgitt av Springer Nature av chief redaktør vår klinikk overlege dr. Amin Kalaaji, overlege, dr. med.

Blant våre pasienter er den vanligste årsaken til å velge dette inngrepet å forstørre brystene på grunn av manglende volum, form og for å korrigere asymmetri (ulikhet).
Det kan også være kvinner som har små og tomme bryst etter å ha gjennomgått graviditet og amming eller kvinner som har en lite utviklet byste.

Mange ønsker heller ikke å legge inn fremmedlegemer som silikonimplantater, men vil ha noe som føles naturlig. Noen har implantater fra tidligere, men ønsker å få mer fylde i brystene uten å måtte skifte til større implantater. Noen kvinner gjerne de som er slanke og har et lite fettlag under huden kan danne små folder i protesene som kan synes og kjennes (såkalt Rippling). Et alternativ kan da være å transplantere fett. Noen velger å gjennomgå en såkalt Hybridbehandling til bryst med både fett og implantat.

Det kan være å injisere/transplantere fett til brystene gjort samtidig som man setter inn implantater eller injiserer inn fett ved en senere anledning til de som har implantat fra før for å øke volumet, rette asymmetri eller korrigere rippling forårsaket av implantatet hos tynne pasienter eller til pasienter som har proteser rett under brystkjertelen. Andre kvinner har brystimplantater som de nå ønsker å fjerne helt og heller sette inn fett for å erstatte det manglende volumet. (Conversion behandling=bytte proteser mot fettransplantasjon). Også pasienter som opplever kapseldannelse- og som i utgangspunktet ønsker å fjerne protesene kan ha god nytte av denne operasjonen.

Dessuten har de fleste som ønsker brystforstørring med eget fettvev en uheldig fettfordeling hvor man ønsker å korrigere fettmengden på f.eks. mage, utside eller innside av lår, setet eller midjen/sidene slik at det blir en vinn-vinn-situasjon. En annen fordel disse pasientene søker er å slippe arrene som en operasjon med implantat etterlater.

Brystforstørrelse med eget fettvev kan gjøres som kombinert prosedyre som ved såkalt ‘Mommy Makeover’ med f.eks. mageplastikk eller rumpeforstørrelse med eget fett.

Hvem kan være kandidat til brystløft med eget fett?

Blant våre pasienter er den vanligste årsaken til å velge dette inngrepet å forstørre brystene på grunn av manglende volum, form og for å korrigere asymmetri (ulikhet).

Det kan også være kvinner som etter å ha gjennomgått graviditet og amming eller kvinner opplever tap av volum eller dem som har lite utviklet byste i utgangspunktet, men ønsker mer volum.

Mange ønsker ikke å legge inn fremmedlegemer som silikonimplantater, men vil ha noe som føles naturlig.

Noen har implantater fra før, men ønsker å få mer fylde i brystene uten å måtte skifte til større implantater.

Noen kvinner, gjerne de som er slanke og har lite underhudsfett kan danne små folder i protesene som kan synes og kjennes (såkalt rippling). Et alternativ kan da være å transplantere fett. Noen velger å gjennomgå en såkalt Hybridbehandling til bryst med både fett og implantat.

Det kan være å sette fett til brystene gjort samtidig som man setter inn implantater eller sette inn fett ved en senere anledning til de som har implantat fra før for å øke volumet, rette asymmetri eller korrigere rippling forårsaket av implantatet hos tynne pasienter eller til de pasienter som har proteser rett under brystkjertelen.

Andre kvinner har innsatte brystimplantater som de nå ønsker å fjerne helt og heller sette inn fett for å erstatte det manglende volumet. (Conversion behandling=bytte proteser mot fettransplantasjon). Også pasienter som opplever kapseldannelse- og som i utgangspunktet ønsker å fjerne protesene kan ha god nytte av denne operasjonen.

Dessuten har de fleste som ønsker brystforstørring med eget fettvev en uheldig fettfordeling hvor man ønsker å korrigere fettmengden på f.eks. mage, utside eller innside av lår, setet eller midjen/sidene slik at det blir en vinn-vinn-situasjon. En annen fordel disse pasientene søker, er å slippe arrene som en operasjon med implantat etterlater.

Brystforstørrelse med eget fettvev kan gjøres som kombinert prosedyre som ved Mommy Makeover med f.eks. en mageplastikk eller rumpeforstørrelse med eget fett.

Inngrepet gir kun et par millimeter små arr, og disse blir knapt synlige i etterkant.

Nå kan du se resultatet av brystforstørrelse med eget fettvev via et simuleringsprogram allerede under konsultasjon hos Oslo Plastikkirurgi.

Vår erfaring viser at det ikke er alle pasienter som møter til konsultasjon hos Oslo Plastikkirurgi som anbefales brystforstørrelse med eget fettvev. Først må den nevnte innstillingen og motivasjonen være til stede, dessuten må man ha nok fett å ta av. Her er det verdt å merke seg at figurforming (fettsuging) som foretas ved en slik operasjon ikke skal handle om kun å” høste fett fra ett eller flere steder”, men må settes i sammenheng med det å skape symmetri og figurtilpasning til begge berørte områder og til kroppen i sin helhet.

Et annet krav er at man må ha realistiske forventninger til å få middels store bryst. Med dagens erfaring er denne teknikken begrenset av at det ikke kan skapes for store bryst, slik man kan oppnå ved brystimplantat med silikon. Implantater vil derfor brukes ved brystforstørrelse hos de som ikke er kandidater for denne operasjonen.

Ved konsultasjonen vurderes dine ønsker og behov grundig med hensyn til helheten og området man skal ta fettet fra, slik at man som nevnt kombinerer to operasjoner samtidig, nemlig figurforming (fettsuging) og brystforstørring.

Hvordan utføres brystforstørrelse med eget fett

Ved brystforstørring med eget fettvev forberedes små tunneler under brystkjertelen, alternativt i brystmuskelen der fettet bygges i lag uten trykk. Fettet tas ut og behandles på en spesiell måte før det injiseres med en spesiell kanyle i brystområdet, såkalt Colemans teknikk eller som vi nylig har begynt med; en vibrasjonsteknikk med MicroAire maskin som skaper mer plass til fett i brystet og stimulerer tilheling som leder til bedre hold på fettet og dermed bedre resultat. Fettmengden som trengs til prosedyren, avhenger av det ønskede volumet i brystene. Ved en standard fettinjeksjon får man små arr på ca. 3 mm der kanylene settes inn.

Resorpsjon av fettet og langvarig resultat

Resultatet av denne type kirurgisk teknikk avhenger av resorpsjon av det injiserte fettet, altså i hvilken grad kroppen selv suger bort fettet. Vanligvis innlemmes (gror) fettet godt i det mottagende området. Man må regne med at kroppen absorberer opp til 40 % av fettmengden de første månedene, derfor fyller man litt mer enn det man trenger (overkorrigerer) for å kompensere for dette svinnet. Man har heller ingen garanti for at det hos noen blir absorbert mer enn 40 %.
Håndtering av fettet er avgjørende for at det skal gro fast. Det eksisterer flere motsigende teknikker for å behandle fettet som fjernes, slik at kun rent fett blir injisert. Fettet må behandles varsomt uten stor skade på fettcellene. En sentrifugeringsprosess der man med en enkel maskin separerer fettet anses å oppfylle disse kravene. Men her er siste ord ikke sagt. Vi bruker en lav grad av sentrifugering for å separere fettet, men beholder den intime fettvæsken som forsørger fettcellene med blant annet de naturlige tilvekstfaktorer og stamceller som vi synes gir et best mulig resultat.
Det er ikke uvanlig at det er behov for ny injeksjon, og ved resorpsjon på mer enn 40 % tilbys ny fettinjeksjon innenfor garantitiden; dette under forutsetning at det er tilstrekkelig fett til injeksjon for noe volumøkning eller i de tilfeller hvor asymmetri inntreffer. Hvis fettvevet ikke suges bort fra kroppen, slik at volumet ikke blir tilfredsstillende, forblir dette et naturlig og langvarig resultat.

Komplikasjoner

Av komplikasjoner er blødning og infeksjon uvanlig og krever i svært få tilfelle reoperasjon og/eller behandling av antibiotika. Asymmetri, fettcyster og små forkalkninger kan inntreffe, disse fjernes evt. etter behov. Bedøvelseskomplikasjoner, som f.eks. allergisk reaksjon på bedøvelsesmidler, er ekstremt sjeldne.

Det er framført mistanke om at det injiserte fettet kan ha en rolle i framkalling av brystkreft. Imidlertid er det ikke bevist at det injiserte fettet har en bidragende rolle i økning av brystkreft, eller om det kan medføre at det ved nye tilfeller av kreft skulle bli vanskeligere å oppdage både med hensyn til vanlig undersøkelse og mammografi/ultralyd. se rapporten fra USA og rapporten fra Frankrike

Fettinjeksjon i brystene skal ikke være til hindrer for oppdagelse av kreftsykdom ved senere MR eller ultralyd av brystene. Vi anbefaler å ta MR eller ultralyd/mammografi av brystene før brystforstørring og ved ettårskontrollen for å utelukke kreftsykdom. Henvisning får du av oss ved konsultasjon. Videre gjelder vanlige oppfølgingsrutiner.

Når man ikke anbefaler brystforstørrelse med eget fettvev

Kvinner med brystkreft i familien frarådes denne type operasjon. Kvinner som har forventning om et stort brystvolum og som mangler områder på kroppen med fettoverskudd, som ønskes korrigert, vil heller ikke bli anbefalt denne operasjon.

Det skal ikke være vanskelig å oppdage kreft etter fettransplantasjon da vi alltid henviser til ultralyd før operasjonen for å bekrefte utgangpunktet slik det blir lettere å oppdage kreft.

Forårsaker brystforstørring med eget fettvev brystkreft? Er det vanskelig å oppdage kreft etter fettransplantasjon til brystene?

Det er ikke dokumentert noe som viser at fettinjeksjoner til bryst er skadelig på noen måte og heller ikke at det fremkaller brystkreft. Denne metoden er til og med brukt på pasienter som er brystkreft-opererte for å bygge opp brystene med godt resultat. *

* Kaoutzanis C1, Xin M, Ballard TN, Welch KB, Momoh AO, Kozlow JH, Brown DL, Cederna PS, Wilkins EG. Autologous Fat Grafting After Breast Reconstruction in Postmastectomy Patients: Complications, Biopsy Rates, and Locoregional Cancer Recurrence Rates. Ann Plast Surg. 2016 Mar;76(3):270-5. doi: 10.1097/SAP.0000000000000561.

Det skal ikke være vanskelig å oppdage kreft etter fettransplantasjon da vi alltid henviser til ultralyd før operasjonen for å bekrefte utgangpunktet slik det blir lettere å oppdage kreft.

Video

Henting og overnatting

Du må på forhånd avtale med en person om å hente deg på klinikken ca. 1 time etter avsluttet operasjonen, ettersom du selv ikke kan kjøre bil, ta kollektiv transport eller taxi alene. Du skal også ha noen hos deg samme dag og første natten.

Bor du langt fra klinikken, anbefaler vi at du overnatter i Oslo, enten hos familie/venner eller på hotell sammen med en pårørende.

Hoteller i nærhet av Oslo Plastikkirurgi;
Hotel Gabels Hus i Gabelsgate 16.
Frogner House Apartments, Bygdøy Allé 53.

(Vi har avtale med Frogner House Apartments. Informer oss ved booking av rom)

Før operasjonen

Du må være frisk på operasjonsdagen. Er du i tvil om du skulle være forkjølet eller lignende, må du ta kontakt med oss. Operasjonen utføres ikke når man har influensa med feber, hoste eller annen infeksjon i kroppen. Før operasjonen får du resept på antibiotika, evt. smertestillende og Hibiscrub oppløsning 40 mg/ml som du får kjøpt på apoteket.

Dagen før operasjon og på operasjonsdagen skal du vaske deg med Hibiscrub oppløsning i dusjen over hele kroppen. Dette er en desinfiserende såpe som skal skylles av med vann, og huden tørkes med et rent håndkle. Ta på deg rene klær når du reiser hjemmefra. Ikke bruk parfyme og krem. Alt av smykker, piercing og neglelakk/falske negler må være fjernet senest dagen før operasjonen og settes ev tilbake 7 til 10 dager etter operasjonen.

For å få et best mulig resultat og for å unngå komplikasjoner, anbefales det at du har normalvekt, og ikke en altfor høy BMI. Røyker du, eller benytter nikotin som for eksempel snus eller elektroniske sigaretter, må du slutte minst 2 uker før operasjonen og 2 uker etter operasjonen.

Du skal møte fastende til operasjonen. Det vil si at du ikke skal spise mat inkludert frukt eller drikke juice med fruktkjøtt eller melkeprodukter 6 timer før operasjonen. Du kan drikke vann, saft, juice uten fruktkjøtt eller kaffe/te uten melkeprodukter eller tygge tyggegummi / drops / halspastiller inntil 4 timer før operasjonen. Medikamenter som du eventuelt skal ta på operasjonsdagen kan svelges med 1 glass vann maks. 100 ml inntil 1 time før anestesistart.

Du må på forhånd avtale med en person om å hente deg på klinikken ca. 1 time etter avsluttet operasjonen, ettersom du selv ikke kan kjøre bil, ta kollektiv eller taxi alene.

Det er viktig at du ca. 14 dager før operasjonen slutter med medisiner som virker blodfortynnende, gjerne etter samråd med fastlegen din eller oss. For andre medisiner konferer med klinikken før operasjonen. Mye hvitløk og helsekostpreparater skal heller ikke inntas.

På operasjonsdagen

Du blir mottatt av vårt personale som ferdigstiller deg til operasjonen før kirurgen ser til deg. Før selve inngrepet vil kirurgen gå igjennom inngrepet, tegne opp det planlagte, samt svare deg på dine spørsmål du måtte ha. Anestesipersonell kommer også og hilser på deg og svarer på dine spørsmål.

Når operasjonen skal begynne vil operasjonssykepleier hente deg og vaske operasjonsområdet imens anestesipersonell gir deg beroligende middel i armen så du sover under operasjon. I tillegg setter kirurgen lokal bedøvelse i operasjonsområde for en langvarig smertestillende effekt i operasjonsområdet etter operasjonen, som i tillegg forminsker blødninger. Etter operasjonen blir du flyttet til oppvåkningsrommet der du har din egen seng. Du hviler så i 1-2 timer og får servert mat og rikelig med drikke i form av brødmat, yoghurt og saft (husk å informere om allergier). Evt smertestillende gis ved behov.

Kirurgen ser til deg før hjemreise / hotelloppholdet og du blir avklart av anestesipersonell før du reiser hjem med en voksen ledsager. PVK som er festet til hånden blir fjernet før du drar.

Det må brukes bil eller drosje som transportmiddel etter operasjon, vi anbefaler ikke kollektivtransport eller å gå. Du trenger også en ledsager som henter deg.

Ved selve operasjonen

Selve inngrepet tar ca. 1-1 ½ timer, under dyp sedasjon. Man legger som regel snittet der det gamle arret ligger, dette for å ikke lage nye arr. Etter uttagelse av den gamle protesen, vil man bruke det samme hulrommet til å fylle på med pasientens eget fett. Det settes ofte dren i lommen, som fjernes vanligvis 1-2 dager etter operasjon.

Ammeevnen ødelegges normalt ikke av operasjonen, eller muligheten til mammografiundersøkelse. Brystforstørringen øker heller ikke forekomsten av brystkreft. (se mer under FAQ)

Etter operasjonen

Alle pasienten kommer til postoperativ kontroll dagen etter operasjon. Vi anbefaler deg ikke å reise med fly de første 48 timene etter operasjonen. Under denne tiden skal en kontrolltime anordnes i klinikken og du skal komme til kontroll på klinikken dagen etter operasjonen.

De første timene etter operasjonen kan du føle deg litt sliten, og av og til noe kvalm. Det er viktig at du tar smertestillende medisiner etter avtale og ved behov, og passer på å drikke rikelig det første døgnet. Man kan føle seg svimmel, og det er derfor lurt å bruke god tid når du skal reise deg, og påse at man støtter seg til noe.

De første to døgnene skal du ha ro og ligge mest mulig stille, med overkroppen hevet. De neste fem dager kan du bevege deg forsiktig. Dersom du har en aktiv jobb, er det lurt å være hjemme. Etter operasjonen får du en spesial-bandasje som fjernes etter 3 dager, teipen beholdes på i 2 uker. Du skal bruke løs-BH i 6 uker etter at bandasjen er fjernet. Etter at teipen fjernes (etter 2 uker) kan du dusje området og sette på ny teip. Det anbefales at du teiper arrene med hudvennlig teip i minst 2 måneder.

Hudvennlig kirurgisk teip som Micropore evt Steri-Strips kjøpes på apoteket, alternativt silikon teip skulle man reagere på vanlig kirurgisk teip.

Vi lukker såret med sting som løser seg opp av seg selv. Vi setter vanligvis ikke dren (rør), kun i svært få tilfeller legges det inn for å fjerne blod og væske fra sårområdet under brystet. Disse fjernes vanligvis på klinikken 1-2 dager etter operasjonen.

Det endelige resultatet kan først vurderes etter 3-6 måneder. Etterkontroller avtales med klinikken; dagen etter operasjon, etter 1-2 uker og 3-6 mnd. samt sluttkontroll etter et år. Du må selv ringe for å avtale kontrollene, alternativt avtale med klinikken på operasjonsdagen.

Blødninger og infeksjon er uvanlige og krever i svært få tilfeller reoperasjon og/eller antibiotikabehandling. Bedøvelseskomplikasjoner, som f.eks. allergisk reaksjon på bedøvelsesmidler, er ekstremt sjeldne.

Protese byte gir i prinsippet ikke grunnlag for sykemelding, men dersom du har et fysisk arbeid anbefaler vi at du tar høyde for dette de første dagene etter operasjon.

Fysisk trening og hardt kroppslig arbeid skal man vente med i ca. 2 uker.

Hvis korreksjon er nødvendig grunnet komplikasjoner eller ikke tilfredsstillende resultat, gjøres dette kostnadsfritt innen et år, forutsatt at det foreligger medisinsk indikasjon og et klart forbedringspotensialet. Dette er vår garanti-periode.

Be om veiledning og råd

De beste rådene kan vi gi ansikt til ansikt. Vi vil veilede deg til den beste løsningen for deg.

Ansvarlig lege er Dr. Amin Kalaaji, overlege dr.med, spesialist i plastikkirurgi og klinikksjef ved Oslo Plastikkirurgi, og leder for Norsk forening for estetisk plastikkirurgi (NFEP) 2018-2020.

Dr. Kalaaji har mange verv og holder foredrag og opplæring verden rundt. Dette kommer alle våre pasienter til gode da han alltid er oppdatert på de nyeste og mest avanserte behandlinger og operasjonsteknikker. 

Pasientsikkerheten, høy kvalitet og individuell behandling veier alltid høyest hos oss på Oslo Plastikkirurgi. 

FAQ - Ofte stilte spørsmål

Oslo Plastikkirurgi svarer her på ofte stilte spørsmål, og vi håper med dette at du får god informasjon. Vi ønsker å være behjelpelig i prosessen før en operasjon. Skulle du ha flere spørsmål er det bare til å skrive eller ringe til oss.

Brystforstørring med eget fett kan være et godt alternativ til proteser hos selekterte pasienter for å forstørre brystene i tillegg til å fylle ønskede steder der det er søkk, lite fyll eller asymmetri og samtidig fjerne uønsket fett på kroppen.

Du må oppfylle følgende krav for å være kandidat for brystforstørrelse med eget fett: et ønske om å ikke legge inn fremmedlegemer, ha eksisterende fett til korreksjon, ha en realistisk forventning til volumøkning, normal ultralyd/MR av bryst, ingen familiær historikk med brystkreft.
Du kan forvente deg et naturlig resultat og små arr som knapt blir synlige i etterkant. Du vil ikke kunne oppnå like store bryst som ved innsettelse av proteser.
Fett blir vanligvis høstet fra mage, lår og sidene, men kan også høstes fra andre steder på kroppen. Ditt ønske vil være viktig her.
Brystene dine vil bli noe større etter inngrepet, avhengig av hvor mye fett du har på kroppen som kan flyttes og hvor mye som vil absorberes i brystene. Du vil få mer informasjon om dette på en konsultasjon, i tillegg til en 2D, alternativt 3D simulasjon.
Fettsuging i sammenheng med brystforstørring med eget fett er ikke en slankemetode og vi anbefaler deg å være ved din idealvekt ved inngrepet slik at resultatet blir best mulig. Uønsket fett fra de utvalgte områdene vil bli borte.

Det er ikke dokumentert noe som viser at fettinjeksjoner til bryst er skadelig på noen måte og heller ikke at det fremkaller brystkreft. Denne metoden er til og med brukt på pasienter som er brystkreft-opererte for å bygge opp brystene med godt resultat. *
* Kaoutzanis C1, Xin M, Ballard TN, Welch KB, Momoh AO, Kozlow JH, Brown DL, Cederna PS, Wilkins EG. Autologous Fat Grafting After Breast Reconstruction in Postmastectomy Patients: Complications, Biopsy Rates, and Locoregional Cancer Recurrence Rates. Ann Plast Surg. 2016 Mar;76(3):270-5. doi: 10.1097/SAP.0000000000000561.
Det skal ikke være vanskelig å oppdage kreft etter fettransplantasjon da vi alltid henviser til ultralyd før operasjonen for å bekrefte utgangpunktet slik det blir lettere å oppdage kreft.

Vi har et års garanti på operasjonen og hvis det inntil ett år etter inngrepet foreligger en medisinsk indikasjon ved et utilfredsstillende resultat, kan en ny operasjon/korreksjon kunne påregnes kostnadsfritt.

De første to døgnene etter inngrepet skal du ha ro. Du vil oppleve noe smerter, og av og til kvalme. Det er viktig at du tar smertestillende medisiner etter avtale og passer på å drikke rikelig det første døgnet. Smertene vil være individuelle, men i utgangspunktet skal du kunne bevege deg fritt allerede dagen etter.
Du kan få barn og amme i etterkant av en slik operasjon.
Ved brystforstørring med eget fett vil du få et naturlig resultat fordi det er ditt eget fett som injiseres i brystene. Du vil ikke få like stor volumøkning som ved proteser, men man kan sette fett i flere seanser for volumbygging.
Du vil kun få 1-2 mm små arr på de stedene det er hentet fett fra og der det er satt inn igjen i brystene. Disse arrene vil etter tid bli svakere, men arrdannelse er også individuelt og noen vil danne mer arr enn andre.
Etter 5-6 dager kan du ta av bodyen og ved behov dusje områdene som er fettsuget, sette på ny teip og deretter sette på bodyen igjen. Bodyen må brukes dag og natt de første 6 ukene, og deretter om dagen i 6 uker. Du må bruke en spile-BH i 6 uker etter operasjonen (ikke sports-BH)
Etter to uker kan du dusje og sette på ny tape (samme sted som du fikk etter operasjonen). Tapen kan du ta av når sårene er grodd. Du må avvente bruk av normal BH til fire uker etter operasjonen.
Kraftig fysisk trening og hardt kroppslig arbeid frarådes i ca. to uker etter operasjon, men du er helt bevegelig og kan gjenoppta daglige aktiviteter allerede dagen etter operasjon.
Du kan ikke få sykemelding i forbindelse med operasjonen din. Det kan være lurt å ta ut ferie.
Prisen på brystforstørring med eget fettvev går fra kr 46 500, men varierer fra person til person avhengig av antall områder fettet hentes fra og hvor mye som settes inn. Du vil få en konkret pris ved en konsultasjon hos vår plastikkirurg. Inklusiv i denne prisen er alt av anestesi og spesial BH du behøver i 2 dager etter inngrepet.

Vedlegg:

1 – IPRAS Journal, Issue 8, 2012

2 – Kirurgen tidsskrift 2016, (25. Januar 2016)