Silikonsyke - Breast implantat illness og ALCL: en sjelden type av non-hodkin lymfom

Noen brystopererte kvinner opplever å få symptomer/bivirkninger av protesene sine, dette kalles Brast Implant Illness eller silikonsyke. Pr nå er ikke dette en offisiell diagnose, men kan bli omtalt som en autoimmun/inflammatorisk sykdom som følge av ulike stoffer. De som rapporterer om BII forteller ofte om en rekke ulike symptomer som eksempelvis brystsmerter, frysninger, kronisk smerte, hodepine og uforklarlig tretthet.

I slike tilfeller kan protesene fjernes med eller uten hele kapselen, (kommer an på tykkelsen), og samtidig erstatte disse med fett fra egen kropp.

Noen ønsker å ta ut protesene sine da de føler at «protesene har gjort sitt, eller at de er ferdig med dem». 

Andre årsaker til å fjerne implantat er ALCL, en sjelden type av non-Hodgkin lymfom. ALCL er en svært sjelden tilstand som er assosiert til implantater. Det foreligger foreløpig for lite sikker informasjon mht årsak og sammenheng til de ulike type implantater.

Se info om: Brystprotese fjerning – EXPLANT
Se info om: Brystimplantat Conversion (protese til fett).
Se info om: Vårt innlegg i Aftenposten om ALCL

Utdrag fra vår KK-intervju

https://www.kk.no/helse/janelica-fjernet-silikonbrystene/72751045

Minner om revmatisme og bindevevssykdommer

– Amin Kalaaji, leder av Norsk Forening for Estetisk Plastikkirurgi og overlege ved Oslo Plastikkirurgi, har selv opplevd at kvinner vil fjerne brystimplantat fordi de mener de har Breast Implant Illness.

– Det utfordrende er at pasientene oppgir så mange ulike diffuse symptomer, alt fra slapphet og hodepine til infeksjoner, håravfall og glemskhet. Noen av disse symptomene minner om revmatisme og bindevevssykdommer, sier han.

– Dilemmaet for leger er at vi ikke kan nekte for at dette er fakta, selv om vi ikke ser at det har en direkte sammenheng med implantatene. Dersom kvinnen er overbevist om at symptomene skyldes implantatene har hun rett til å få dem fjernet, men vi kan ikke gi noen garanti for at det vil hjelpe.

– Implantat-til-fett (konvertering) er et godt alternativ for kompliserte brystimplantattilfeller, med gode langsiktige resultater og utmerket pasienttilfredshet. Her fjernes implantatet og man setter inn fett for å fylle ut rommet som blir igjen etter uttaket. Dette gir en naturlig fylde og følelse, og er en økende trend blant de som ikke ønsker sine implantat, men likevel ikke vil gå helt tilbake til størrelsen før protesene.

Kontaktskjema

Dersom du ønsker å vite mer eller har spørsmål,
benytt skjemaet så svarer vi deg i løpet av kort tid.

Dr. Amin Kalaaji

Ansvarlig lege er Dr. Amin Kalaaji, overlege dr.med, spesialist i plastikkirurgi og klinikksjef ved Oslo Plastikkirurgi, og leder for Norsk forening for estetisk plastikkirurgi (NFEP) 2018-2020.

Dr. Kalaaji har etablert Oslo plastikkirurgi klinikk i Frogner bydel, sentralt i Oslo 2002. I 2022 har klinikken feiret 20 årsjubileum.

Dr. Kalaaji deltar på mange verv og holder foredrag og opplæring verden rundt. Dette kommer alle våre pasienter til gode da han alltid er oppdatert på de nyeste og mest avanserte behandlinger og operasjonsteknikker. Pasientsikkerheten, høy kvalitet og individuell behandling veier alltid høyest hos oss på Oslo Plastikkirurgi.

Dr. Kalaaji er utdannet innen plastikkirurgi i Frankrike (Paris) og Sverige, med doktorgrad i plastikkirurgi fra Sverige, innen bentransplantasjon til leppe-gane spalting. Han var tidligere overlege ved plastikkirurgisk avdeling ved Telemark Sentralsykehus, og seksjonsoverlege og fungerende avdelingsleder ved plastikkirurgisk avdeling Ullevål, Oslo Universitetssykehus. Nå arbeider han ved Oslo Plastikkirurgi i Oslo og har hatt klinikkansvar der i over 20 år.

De siste årene har hans fokus vært på estetiske prosedyrer inkludert brystkirurgi, fettransplantasjon til alle deler av kropper særlig ansiktet, øye, hake, bryst, BBL rumpeforstørring med eget fett og intimkirurgi. I tillegg utføres korreksjon av inverterte brystvorter (hvor han har utviklet en helt spesiell teknikk som bevarer ammefunksjonen), neseplastikk og de vanlig ansiktsoperasjoner som ansiktsløft, øyelokksplastikk og øreplastikk. Han har også forsket på livskvaliteten til pasienter som har gjennomgått, brystoperasjoner som bryst implantat og brystløft med implantat, intimkirurgi og neseplastikk.

Dr. Kalaaji har publisert flere vitenskapelige artikler og har holdt over 400 presentasjoner og kurs om plastisk og estetisk kirurgi i Norden, Europa og verden over. Dr. Kalaaji sitter for øyeblikket i redaksjonens styre i Journal of Plastic surgery and Hand Surgery, og i den prestisjefulle Aesthetic Surgery Journal i tillegg til the Acta Chirurgiae Plasticae editorial board. Han har også vært aktivt medlem i American Society for Aesthetic Plastic Surgery (ASAPS) siden 2007, og har siden vært deltakende ved dette prestisjefylte årsmøte i USA.

Dr. Kalaaji sitter som medlem av den internasjonale komiteen av American Society for Aesthetic Plastic Surgery (ASAPS) fra 2010-2023. Dr. Kalaaji var styreleder i Norsk Forening for Estetisk Plastikkirurgi (NEFP) 2018-2020, før dette var han styremedlem i Norsk Plastikkirurgisk Forening fra 1999-2001 og ble valgt inn som styremedlem i Norsk Forening for Estetisk Plastikkirurgi (NFEP) 2014-2018. I tillegg er dr. Kalaaji aktivt medlem for den Nordisk Plastikkirurgiske Forening, og International Society of Plastic Regenerative Surgery (ISPRES).

I juli 2017 og 2021 ble Dr. Kalaaji valgt som nasjonalsekretær for ISAPS i Norge for en periode på 8 år. I oktober 2018 ble Dr. Kalaaji enstemmig valgt til styret i International Society of Plastic Regenerative Surgery (ISPRES) 2018-2020 og er nåværende leder av medlemskomiteen i samme foreningen 2020-2022. Dr Kalaaji valgt til nasjonal sekretær for ISAPS i Norge for andre periode på 4 år 2021. Dr Kalaaji er nylig i juni 2022 valgt til nasjonalsekretærs assisterende styreleder for ISAPS, 2022-2024.

Han har nettopp utgitt som sjefredaktør en bok i to bind: Plastisk og estetisk regenerativ kirurgi og fettransplantasjon. Klinisk bruk og operasjonsteknikker. Disse engasjementene og vervene dr. Kalaaji deltar på, gjør at vi alltid er oppdaterte innen de nyeste behandlinger, pasientsikkerhet og operasjonsteknikker.