Silikonsyke - Breast implantat illness og ALCL: en sjelden type av non-hodkin lymfom

Noen brystopererte kvinner opplever å få symptomer/bivirkninger av protesene sine, dette kalles Brast Implant Illness eller silikonsyke. Pr nå er ikke dette en offisiell diagnose, men kan bli omtalt som en autoimmun/inflammatorisk sykdom som følge av ulike stoffer. De som rapporterer om BII forteller ofte om en rekke ulike symptomer som eksempelvis brystsmerter, frysninger, kronisk smerte, hodepine og uforklarlig tretthet.

I slike tilfeller kan protesene fjernes med eller uten hele kapselen, (kommer an på tykkelsen), og samtidig erstatte disse med fett fra egen kropp.

Noen ønsker å ta ut protesene sine da de føler at «protesene har gjort sitt, eller at de er ferdig med dem». 

Andre årsaker til å fjerne implantat er ALCL, en sjelden type av non-Hodgkin lymfom. ALCL er en svært sjelden tilstand som er assosiert til implantater. Det foreligger foreløpig for lite sikker informasjon mht årsak og sammenheng til de ulike type implantater.

Se info om: Brystprotese fjerning – EXPLANT
Se info om: Brystimplantat Conversion (protese til fett).
Se info om: Vårt innlegg i Aftenposten om ALCL

Utdrag fra vår KK-intervju

https://www.kk.no/helse/janelica-fjernet-silikonbrystene/72751045

Minner om revmatisme og bindevevssykdommer

– Amin Kalaaji, leder av Norsk Forening for Estetisk Plastikkirurgi og overlege ved Oslo Plastikkirurgi, har selv opplevd at kvinner vil fjerne brystimplantat fordi de mener de har Breast Implant Illness.

– Det utfordrende er at pasientene oppgir så mange ulike diffuse symptomer, alt fra slapphet og hodepine til infeksjoner, håravfall og glemskhet. Noen av disse symptomene minner om revmatisme og bindevevssykdommer, sier han.

– Dilemmaet for leger er at vi ikke kan nekte for at dette er fakta, selv om vi ikke ser at det har en direkte sammenheng med implantatene. Dersom kvinnen er overbevist om at symptomene skyldes implantatene har hun rett til å få dem fjernet, men vi kan ikke gi noen garanti for at det vil hjelpe.

– Implantat-til-fett (konvertering) er et godt alternativ for kompliserte brystimplantattilfeller, med gode langsiktige resultater og utmerket pasienttilfredshet. Her fjernes implantatet og man setter inn fett for å fylle ut rommet som blir igjen etter uttaket. Dette gir en naturlig fylde og følelse, og er en økende trend blant de som ikke ønsker sine implantat, men likevel ikke vil gå helt tilbake til størrelsen før protesene.

Be om veiledning og råd

De beste rådene kan vi gi ansikt til ansikt. Vi vil veilede deg til den beste løsningen for deg.

Ansvarlig lege er Dr. Amin Kalaaji, overlege dr.med, spesialist i plastikkirurgi og klinikksjef ved Oslo Plastikkirurgi, og leder for Norsk forening for estetisk plastikkirurgi (NFEP) 2018-2020.

Dr. Kalaaji har mange verv og holder foredrag og opplæring verden rundt. Dette kommer alle våre pasienter til gode da han alltid er oppdatert på de nyeste og mest avanserte behandlinger og operasjonsteknikker. 

Pasientsikkerheten, høy kvalitet og individuell behandling veier alltid høyest hos oss på Oslo Plastikkirurgi.