Rumpeløft BBL

Rumpeforstørring med eget fett (Brazilian Butt Lift - BBL)

Oslo Plastikkirurgi har til nå gjennomført flere hundre BBL-operasjoner og vi er meget opptatt av pasientsikkerheten – derfor vurderes alle nøye; om de er gode kandidater til denne type kirurgi. Målet er å oppnå en god form og fylde 360 grader rundt dette område med fin symmetri i forhold til resten av kroppen.

Etterspørselen etter fettransplantasjon til baken/rumpen (BBL) steget kraftig fra 2014, da dette inngrepet er blitt mer kjent via media og er også mer allment akseptert, samt at teknikken har utviklet seg i riktig retning.

Klinikkens overlege er hyppig invitert som faculty foreleser for å presentere klinikkens teknikk og vår metode for økt pasientsikkerhet. Oslo Plastikkirurgi har utviklet 20 medisinske retningslinjer på nettopp dette feltet; Hvordan heve kompetanse og resultat og heve kvalitet og sikkerhet på metode. Blant annet var Dr. Kalaaji invitert til London I 2018 under UKAAPS (UK Association of Aesthetic Plastic Surgeons) som gjesteforeleser og ekspert om BBL-operasjoner og hvordan dette kan gjøres trygt og forsvarlig. Les mer her

Vi har publisert vår studie i det internasjonalt anerkjente medisinske tidsskriftene Aesthetic Surgery Journal: Gluteal Augmentation With Fat: Retrospective Safety Study and Literature Review. Les mer her (Amin Kalaaji, MD, PhD, Stine Dreyer, MS, Line Vadseth, MD, Ivana Maric, MD, Vanja Jönsson, Trond H Haukebøe, MD, Aesthetic Surgery Journal, Volume 39, Issue 3, March 2019, Pages 292–305)

Om inngrepet

Noen utvikler asymmetrisk form og/eller volum på rumpen. Den kan være flat eller uproporsjonell i forhold til figuren og det kan være vanskelig å finne klær som passer eller sitter pent. Andre utvikler asymmetri på sidene og setet som kan være estetisk eller praktisk skjemmende.

Har man fettoverskudd i nærliggende områder som midje, mage, eller utsiden/innsiden av lår kan dette gjøre at det ser mer uproporsjonalt ut i forhold til rumpen. Det er derfor gunstig å fjerne fett fra et eller flere områder hvor det er uønsket, for så å sette det inn i rumpen/sete området.

Man må tenke nøye gjennom hvilke områder en ønsker fettet skal hentes fra. Fettet kan hentes fra forskjellige steder på kroppen og i samråd med kirurgen bestemmer man områdene som er best egnet til å hente fett til rumpeforstørring.

Fettransplantasjon til rumpe (BBL) kan oppfattes som en vinn-vinn-situasjon av mange da man også får fjernet fett fra uønskede områder til innsettelse i rumpen.

Fettmengden som trengs for prosedyren, avhenger av det ønskede og oppnåelige volumet i rumpen. Resultatet av denne type kirurgisk teknikk avhenger av resorpsjon av det injiserte fettet, altså i hvilken grad kroppen selv suger bort fettet.

Vanligvis innlemmes (gror) fettet godt i det mottakende området. Man må regne med at kroppen absorberer opp til 30-40% av fettmengden de første månedene, derfor fyller man litt mer enn det man trenger (overkorrigerer) for å kompensere dette svinnet. Man har ingen garanti for at det hos noen blir absorbert mer enn 40 %.

Håndtering av fettet er avgjørende for at det skal gro fast. Det eksisterer flere motsigende teknikker for å behandle fettet som fjernes, slik at kun rent fett blir injisert. Fettet må behandles varsomt uten å skade fettcellene. En sentrifugeringsprosess der man med en enkel maskin separerer fettet anses å oppfylle disse kravene. Vi bruker en lav grad av sentrifugering for å separere fettet, men beholder den intime fettvæsken som forsørger fettcellene med blant annet de naturlige tilvekstfaktorer og stamceller som gir det beste resultat til BBL-prosedyren.

Det er ikke uvanlig at det er behov for en ny injeksjon, og ved resorpsjon på mer enn 40 % tilbys ny fettinjeksjon gratis innen garantitiden; dette under forutsetning at det er tilstrekkelig fett til injeksjon for noe volumøkning eller i tilfelle at asymmetri inntreffer. Hvis fettvevet ikke suges bort fra kroppen, slik at volumet ikke blir tilfredsstillende, forblir dette et naturlig og langvarig resultat. Ved en standard fettinjeksjon får man små arr på ca. 2 mm der kanylene settes inn.

Henting og overnatting

Du må på forhånd avtale med en person om å hente deg på klinikken ca. 1 time etter avsluttet operasjonen, ettersom du selv ikke kan kjøre bil, ta kollektiv eller taxi alene. Du skal også ha noen hos deg samme dag og første natten.

Bor du langt fra klinikken, anbefaler vi at du overnatter i Oslo, enten hos familie/venner eller på hotell.

Hoteller i nærhet av Oslo Plastikkirurgi
Frogner House Apartments, Bygdøy Allé 53
(Vi har avtale med Frogner House Apartments, informer om oss ved booking av rom)

Hotel Gabels Hus i Gabelsgate 16.

Før operasjonen

Du må være frisk på operasjonsdagen. Er du i tvil om du skulle være forkjølet eller lignende, må du ta kontakt med oss. Operasjonen utføres ikke når man har influensa med feber, hoste eller annen infeksjon i kroppen. Før operasjonen får du resept på antibiotika, evt. smertestillende og Hibiscrub oppløsning 40 mg/ml som du får kjøpt på apoteket.

Dagen før operasjon og på operasjonsdagen skal du vaske deg med Hibiscrub oppløsning i dusjen over hele kroppen. Dette er en desinfiserende såpe som skal skylles av med vann, og huden tørkes med et rent håndkle. Ta på deg rene klær når du reiser hjemmefra. Ikke bruk parfyme og krem. Alt av smykker, piercing og neglelakk må være fjernet senest dagen før operasjonen og settes ev tilbake 7 til 10 dager etter operasjonen.

For å få et best mulig resultat og for å unngå komplikasjoner, anbefales det at du har normalvekt, og ikke en altfor høy BMI. Røyker du, eller benytter nikotin som for eksempel snus eller elektroniske sigaretter, må du slutte minst 2 uker før operasjonen og 2 uker etter operasjonen.

Du skal møte fastende til operasjonen. Det vil si at du ikke skal spise mat inkludert frukt eller drikke juice med fruktkjøtt eller melkeprodukter 6 timer før operasjonen. Du kan drikke vann, saft, juice uten fruktkjøtt eller kaffe/te uten melkeprodukter eller tygge tyggegummi/drops/halspastiller inntil 4 timer før operasjonen. Medikamenter som du eventuelt skal ta på operasjonsdagen kan svelges med 1 glass vann max. 100 ml inntil 1 time før anestesistart.

Det er viktig at du ca. 14 dager før operasjonen slutter med medisiner som virker blodfortynnende, gjerne etter samråd med fastlegen din eller oss. For andre medisiner konferer med klinikken før operasjonen. Mye hvitløk og helsekostpreparater skal heller ikke inntas.

Du må på forhånd avtale med en person om å hente deg på klinikken ca. 1 time etter avsluttet operasjonen, ettersom du selv ikke kan kjøre bil, ta kollektiv eller taxi alene.

Vi anbefaler at du kjøper en såkalt BBL-pute før operasjonen, evt en badering.

På operasjonsdagen

Du blir mottatt av vårt personale som ferdigstiller deg til operasjonen før kirurgen ser til deg. Før selve inngrepet vil kirurgen gå igjennom inngrepet, tegne opp det planlagte, samt svare deg på dine spørsmål du måtte ha. Anestesipersonell kommer også og hilser på deg og svarer på dine spørsmål.

Når operasjonen skal begynne vil operasjonssykepleier hente deg og vaske operasjonsområdet imens anestesipersonell gir deg beroligende middel i armen så du sover under operasjon. I tillegg setter kirurgen lokal bedøvelse i operasjonsområde for en langvarig smertestillende effekt i operasjonsområdet etter operasjonen, som i tillegg forminsker blødning i området.

Etter operasjonen blir du flyttet til oppvåkningsrommet der du har din egen seng. Du hviler så i 1-2 timer og får servert mat og rikelig med drikke i form av brødmat, yoghurt og saft (husk å informere om allergier). Evt smertestillende gis ved behov.

Kirurgen ser til deg før hjemreise/ hotelloppholdet og du blir avklart av anestesipersonell før du reiser hjem med en voksen ledsager.

Etter operasjonen

Alle pasienter kommer til postoperativ kontroll dagen etter operasjon. Vi anbefaler deg ikke å reise med fly de første 48 timene etter operasjonen. Under denne tiden skal en kontrolltime anordnes i klinikken og du skal komme til kontroll på klinikken dagen etter operasjonen.

De første timene etter operasjonen kan du føle deg litt sliten, og av og til noe kvalm. Det er viktig at du tar smertestillende medisiner etter avtale og ved behov, og passer på å drikke rikelig det første døgnet. Noen kan bli litt svimle, og det er derfor lurt å bruke noen minutter når du skal reise deg. De første to døgnene skal du ha ro og ligge mest mulig stille, med overkroppen hevet. De neste fem dager kan du bevege deg forsiktig. Dersom du har en aktiv jobb, er det lurt å være hjemme. Etter operasjonen får du kompresjonstøy som du skal bruke natt og dag i 4-6 uker.

Etter et BBL- inngrep skal du de to første døgnene ha ro og ligge mest mulig stille. De neste fem dager kan du gå forsiktig oppe. Du skal ikke legge trykk på transplantasjonsområde som ved å sitte på det, man kan kjøpe en sittepute (BBL-pute) eller sittering (badering) for bruk i korte perioder etter operasjonen hvis du vill ligge flat på ryggen. Bruk gjerne mageleie eller sideleie de første ti dager. Du skal bruke en body som ikke trykker på fettet. Det anbefales at du teiper arrene med hudvennlig tape i 2-3 måneder.

Kompresjonstøy får du av oss på operasjonsdagen, som skal brukes både natt og dag i 4 uker, du kan gå uten når det er til vask.

En må regne med at ca 30 % av det innsatte fettet forsvinner i løpet av 4 mnd etter en BBL. Vi tar hensyn til dette og transplanterer inn noe mer fett for å gi et tilfredsstillende resultat. I noen tilfeller forsvinner mer enn 40% av fettet. Vi har derfor en garanti hvor vi transplanterer nytt fett kostnadsfritt innen 1 år hvis det finnes medisinsk indikasjon.

Det endelige resultatet kan først vurderes etter 3-6 måneder. Etterkontroller avtales med klinikken; dagen etter operasjon, etter 1-2 uker og 3-6 mnd, samt sluttkontroll etter et år. Du må selv ringe for å avtale kontrollene, alternativt avtale med klinikken på operasjonsdagen.

Blødninger og infeksjon er uvanlige og krever i svært få tilfeller reoperasjon og/eller antibiotikabehandling. Bedøvelseskomplikasjoner, som f.eks. allergisk reaksjon på bedøvelsesmidler, er ekstremt sjeldne.

BBL gir i prinsippet ikke grunnlag for sykemelding, men dersom du har et fysisk arbeid anbefaler vi at du tar høyde for dette de første dagene etter operasjon.
Fysisk trening og hardt kroppslig arbeid skal man vente med i ca. 4 uker.

Hvis korreksjon er nødvendig grunnet komplikasjoner eller ikke tilfredsstillende resultat, gjøres dette kostnadsfritt innen et år, forutsatt at det foreligger medisinsk indikasjon og et klart forbedringspotensialet. Dette er vår garanti-periode.

Be om veiledning og råd

De beste rådene kan vi gi ansikt til ansikt. Vi vil veilede deg til den beste løsningen for deg.

Ansvarlig lege er Dr. Amin Kalaaji, overlege dr.med, spesialist i plastikkirurgi og klinikksjef ved Oslo Plastikkirurgi, og leder for Norsk forening for estetisk plastikkirurgi (NFEP) 2018-2020.

Dr. Kalaaji har mange verv og holder foredrag og opplæring verden rundt. Dette kommer alle våre pasienter til gode da han alltid er oppdatert på de nyeste og mest avanserte behandlinger og operasjonsteknikker. 

Pasientsikkerheten, høy kvalitet og individuell behandling veier alltid høyest hos oss på Oslo Plastikkirurgi. 

FAQ - Ofte stilte spørsmål

Oslo Plastikkirurgi svarer her på ofte stilte spørsmål, og vi håper med dette at du får god informasjon. Vi ønsker å være behjelpelig i prosessen før en operasjon. Skulle du ha flere spørsmål er det bare til å skrive eller ringe til oss.

Kriteriene for å kunne ta en BBL er manglende form og/eller volum på rumpen, som kan være flat eller uproporsjonell i forhold til figuren eller er asymmetrisk form. For at man skal kunne ta en BBL må man ha fett på andre steder på kroppen å ta fettet fra.

Det brukes ikke proteser til rumpeforstørring i Norge da inngrepet er omdiskutert, og mulige komplikasjoner er mange, samt at den langsiktige tilfredsheten er dårligere enn ved innsetting av fett.

Resultatet av denne type kirurgisk teknikk avhenger av resorpsjon av det injiserte fettet, altså i hvilken grad kroppen selv støter bort fettet. Vanligvis innlemmes (gror) fettet godt i det mottakende området. Man må regne med at kroppen absorberer opp til 30-40% av fettmengden de første månedene, derfor fyller man litt mer enn det man trenger (overkorrigerer) for å kompensere dette svinnet. Man har heller ingen garanti for at det hos noen blir absorbert mer enn 40 %. Målet med inngrepet er å oppnå en god fylde med fin symmetri ift resten av kroppen.

De første timene etter operasjonen kan du føle deg litt trett, og av og til noe kvalm. Det er viktig at du tar smertestillende medisiner etter avtale, og passer på å drikke rikelig det første døgnet. Noen kan bli litt svimle, og det er derfor lurt å bruke noen minutter når du skal reise deg opp. Du skal ta det med ro de første dagene etter inngrepet, med unntak av å komme på kontroll dagen etter. Du vil kjenne noe ubehag og press da det er injisert nytt fett til rumpen. Det er individuelt hvor lenge ubehaget vedvarer, men 1-2 dager er vanlige. BBL oppleves ikke som smertefullt, mer sprengt og støl. Du vil være hoven i 2-3 uker, noen får blåmerker som også forsvinner relativt raskt. Du skal bruke kompresjonstøy fra rett etter operasjonen som du får på klinikken i 4-6 uker. Vi anbefaler deg å få til innkjøp av kompresjonstøy for å kunne bytte på.

De 4 første ukene, både natt og dag, deretter kun på dagtid. For områdene det er høstet fett fra kan du etter 5-6 dager, ta av bodyen og ved behov dusje områdene som er fettsuget, sette på ny teip og deretter sette på bodyen igjen. Bodyen må brukes dag og natt de første fire ukene, og deretter om dagen i 6 uker.
Du skal ikke legge trykk på transplantasjonsområde som ved å sitte på rumpa eller sove på ryggen de første 4 ukene med mindre enn du kruker BBL-pute, evt en badering. Du kan sitte uten å belaste rumpa, men kun øvre del lår. Du skal bruke en body som er løs over baken og ikke trykker på det injiserte fettet.
BBL gir ikke grunnlag for sykemelding, du trenger ikke å være sengeliggende og kan gjenoppta jobbing etter få dager.
Vi har et års garanti på operasjonen og hvis det inntil ett år etter inngrepet foreligger en medisinsk indikasjon ved et utilfredsstillende resultat, kan en ny operasjon/korreksjon kunne påregnes kostnadsfritt.

Prisen på Brazilian Butt Lift eller rumpeforstørring med eget fett er fra kr 52000, men varierer fra person til person. Det kommer an på hvor mange steder fettet må hentes fra og hvor mye som skal settes inn.

Vedlegg:

Les gjerne våre egne publikasjon om brystimplantat på både norsk og på engelsk.

1 – Gluteal Augmentation With Fat: Retrospective Safety Study and Literature Review.
Amin Kalaaji, MD, PhD, Stine Dreyer, MS, Line Vadseth, MD, Ivana Maric, MD, Vanja Jönsson, Trond H Haukebøe, MD,
Aesthetic Surgery Journal, Volume 39, Issue 3, March 2019, Pages 292–305, https://doi.org/10.1093/asj/sjy153

2 – Summary_BBLjoined BAABS 2018-19

3 – Youtube intervju med ASJ, ASAPS 2018

4 – TV Intervjue NRK

5 – Tv2