.se

Fot Fat Pad Syndromet - Fettransplantasjon til foten

Fot Fat Pad Syndromet er en tilstand som oppstår av endringer i elastisiteten og/eller tykkelsen på hælens fettpute, dette er ofte forårsaket av slitasje over tid av fettvevet som utgjør hælputene på føtter som forårsaker smerte og kan påvirke vår daglige rutine og forstyrre våre vanlige aktiviteter. Se vedlegg for mer info.

Atrofien av hæl puten anses å være den nest største årsaken (14,8 %) til plantar hæl smerter etter plantar fasciitt.

Risikofaktorer og årsaker til utviklingen av Fot Fat Pad Syndromet, og i mange tilfeller en kombinasjon av en rekke faktorer er aldring, traumer og fedme, problemer med struktur og gange, feil fottøy, harde overflater, gjentatte aktiviteter, Kortikosteroid injeksjoner, plantar fasciitt, høy bue (cavusfot), genetikk eller familiehistorie, og andre helsetilstander som revmatoid artritt og lupus kan påvirke bindevev i føttene, samt sukkersyke.

Symptomene på Fot Fat Pad Syndrome er dyp verkende smerte i hælen, typisk i midten av calcaneus-beinet som vil være rundt midten av hælen. Smerten som oppleves føles ofte som et blåmerke på hælputen når du trykker ned hælen mens du går, løper eller står over lengre tid. Smerten kan trigges ved å trykke midt på hælen. Mindre vanlige symptomer kan inkludere prikking, kald eller varm / brennende følelse.

Man trenger en grundig konsultasjon for å kartlegge årsaken og behandler det som ultralyd, alternativ MRI av foten for å avdekke fett, ben, sener og muskel-status, og viktigst er det å måle tykkelse av fettlaget. Undesøkelse kan henvises av oss.

Hvile, ising av foten, med teip, medisinering med smertestillende og antiinflammatoriske preparater, samt skoinnlegg.

Foretrukket behandling er fettransplantasjon.

Det gis individuelle instruksen om hvor lenge hver enkelt pasient skal unngå å gå direkte / belaste føttene etter en operasjon.

Fettransplantasjon er et inngrep hvor man høster fett fra ett sted på kroppen, bearbeider det og injiserer det inn ett annet sted. Fettet høstes ut via spesielle kanyler, behandles skånsomt med såkalte Colemans teknikk eller med decanting av fettet. Dette skjer under lokal bedøvelse, med beroligende medisiner (sedasjon).

Det forutsettes at man har områder på kroppen med overskuddsfett å høste, som kan benyttes. Typiske gode områder er mage, rygg, lår og hofter.

Mengde av fett som flyttes er avhengig av både ønsket volum i det område man ønsker å korrigere, og hvor mye man har å ta av. Stort sett handler det om relativt moderate mengder fett. Flyttes det for store mengder fett dør fettcellene da de må ha god blodsirkulasjon og vev for å overleve.

Vanligvis integreres (gror) fettet godt i det mottakende området, men man må regne med at kroppen absorberer ca. 30 % av fettmengden de første månedene (noe mindre i hoderegionen), derfor fyller man litt mer enn det man trenger for å kompensere dette. I tillegg vil man være noe hoven de første ukene, noe som gir inntrykk av mer volum. Mindre ujevnheter kan derfor oppstå etter operasjon, men dette kan korrigeres innen garantitiden.

Ved konsultasjonen vurderes dine ønsker og behov grundig med hensyn til helheten og muligheten til å høste fett. Dersom det er en indikasjon til andre inngrep, vurderes dette om det skal gjøres samtidig eller ved et separat tilfelle.

Ved en standard fettinjeksjon lages det små innstikks-sår på ca. 1-2 mm der kanylen settes inn for å injisere fettet. Vi lukker såret med sting som løser seg opp av seg selv. Det er viktig å ikke eksponere disse innstikks-sårene for sol i minimum 12mnd etter operasjon for å unngå arrdannelse og pigmentforandringer, ved enten tape og eller høy faktor (Sun Block min SP30).

Ved fettransplantasjon skal man bruke kompresjonstøy i tiden etter inngrepet. Hvor lenge avhenger av omfanget og man får utdelt dette på klinikken på operasjonsdagen.

Før operasjonen

Du må være frisk på operasjonsdagen. Er du i tvil om du skulle være forkjølet eller lignende, må du ta kontakt med oss. Operasjonen utføres ikke når man har influensa med feber, hoste eller annen infeksjon i kroppen. Før operasjonen får du resept på antibiotika, evt. smertestillende og Hibiscrub oppløsning 40 mg/ml som du får kjøpt på apoteket.

Dagen før operasjon og på operasjonsdagen skal du vaske deg med Hibiscrub oppløsning i dusjen over hele kroppen. Dette er en desinfiserende såpe som skal skylles av med vann, og huden tørkes med et rent håndkle. Ta på deg rene klær når du reiser hjemmefra. Ikke bruk parfyme og krem. Alt av smykker, piercing og neglelakk/falske negler må være fjernet senest dagen før operasjonen og settes ev tilbake 7 til 10 dager etter operasjonen.

For å få et best mulig resultat og for å unngå komplikasjoner, anbefales det at du har normalvekt, og ikke en altfor høy BMI. Røyker du, eller benytter nikotin som for eksempel snus eller elektroniske sigaretter, må du slutte minst 2 uker før operasjonen og 2 uker etter operasjonen.

Du skal møte fastende til operasjonen. Det vil si at du ikke skal spise mat inkludert frukt eller drikke juice med fruktkjøtt eller melkeprodukter 6 timer før operasjonen. Du kan drikke vann, saft, juice uten fruktkjøtt eller kaffe/te uten melkeprodukter eller tygge tyggegummi/drops/halspastiller inntil 4 timer før operasjonen. Medikamenter som du eventuelt skal ta på operasjonsdagen kan svelges med 1 glass vann max. 100 ml inntil 1 time før anestesistart.

Det er viktig at du ca. 14 dager før operasjonen slutter med medisiner som virker blodfortynnende, gjerne etter samråd med fastlegen din eller oss. For andre medisiner konferer med klinikken før operasjonen. Mye hvitløk og helsekostpreparater skal heller ikke inntas.

Du må på forhånd avtale med en person om å hente deg på klinikken ca. 1 time etter avsluttet operasjonen, ettersom du selv ikke kan kjøre bil, ta kollektiv eller taxi alene.

På operasjonsdagen

Du blir mottatt av vårt personale som ferdigstiller deg til operasjonen før kirurgen ser til deg. Før selve inngrepet vil kirurgen gå igjennom inngrepet, tegne opp det planlagte, samt svare deg på dine spørsmål du måtte ha. Anestesipersonell kommer også og hilser på deg og svarer på dine spørsmål.

Når operasjonen skal begynne vil operasjonssykepleier hente deg og vaske operasjonsområdet imens anestesipersonell gir deg beroligende middel i armen så du sover under operasjon. I tillegg setter kirurgen lokal bedøvelse i operasjonsområde for en langvarig smertestillende effekt i operasjonsområdet etter operasjonen, som i tillegg forminsker blødning i området.

Etter operasjonen blir du flyttet til oppvåkningsrommet der du har din egen seng. Du hviler så i 1-2 timer og får servert mat og rikelig med drikke i form av brødmat, yoghurt og saft (husk å informere om allergier). Evt smertestillende gis ved behov.

Kirurgen ser til deg før hjemreise/ hotelloppholdet og du blir avklart av anestesipersonell før du reiser hjem med en voksen ledsager. PVK som er festet til hånden blir fjernet før du drar. Det må brukes bil eller drosje som transportmiddel rett etter operasjon, vi anbefaler ikke kollektivtransport eller det å gå.

Etter operasjonen

Alle pasienten kommer til postoperativ kontroll dagen etter operasjon. Vi anbefaler deg ikke å reise med fly de første 48 timene etter operasjonen. Under denne tiden skal en kontrolltime anordnes i klinikken og du skal komme til kontroll på klinikken dagen etter operasjonen.

De første timene etter operasjonen kan du føle deg litt sliten, og av og til noe kvalm. Det er viktig at du tar smertestillende medisiner etter avtale og ved behov, og passer på å drikke rikelig det første døgnet. Noen kan bli litt svimle, og det er derfor lurt å bruke noen minutter når du skal reise deg. De første to døgnene skal du ha ro og ligge mest mulig stille. De neste fem dager kan du bevege deg forsiktig. Dersom du har en aktiv jobb, er det lurt å være hjemme.

Det endelige resultatet kan først vurderes etter 3-6 måneder. Etterkontroller avtales med klinikken; dagen etter operasjon, etter 1-2 uker og 3-6 mnd, samt sluttkontroll etter et år. Du må selv ringe for å avtale kontrollene, alternativt avtale med klinikken på operasjonsdagen.

Blødninger og infeksjon er uvanlige og krever i svært få tilfeller reoperasjon og/eller antibiotikabehandling. Bedøvelseskomplikasjoner, som f.eks. allergisk reaksjon på bedøvelsesmidler, er ekstremt sjeldne.

Fysisk trening og hardt kroppslig arbeid skal man vente med i ca. 4-6 uker.

Hvis korreksjon er nødvendig grunnet komplikasjoner eller ikke tilfredsstillende resultat, gjøres dette kostnadsfritt innen et år, forutsatt at det foreligger medisinsk indikasjon og et klart forbedringspotensialet. Dette er vår garanti-periode.

Henting og overnatting

Du må på forhånd avtale med en person om å hente deg på klinikken ca. 1 time etter avsluttet operasjonen, ettersom du selv ikke kan kjøre bil, ta kollektiv eller taxi alene. Du skal også ha noen hos deg samme dag og første natten.

Bor du langt fra klinikken, anbefaler vi at du overnatter i Oslo, enten hos familie/venner eller på hotell.

Hoteller i nærhet av Oslo Plastikkirurgi;
Frogner House Apartments, Bygdøy Allé 53. Hjemmeside; https://frognerhouse.no (vi har avtale med Frogner House Apartments) informer om oss ved booking av rom.

Hotel Gabels Hus i Gabelsgate 16. Hjemmeside; www.nordicchoicehotels.no

Be om veiledning og råd

De beste rådene kan vi gi ansikt til ansikt. Vi vil veilede deg til den beste løsningen for deg.

Ansvarlig lege er Dr. Amin Kalaaji, overlege dr.med, spesialist i plastikkirurgi og klinikksjef ved Oslo Plastikkirurgi, og leder for Norsk forening for estetisk plastikkirurgi (NFEP) 2018-2020.

Dr. Kalaaji har mange verv og holder foredrag og opplæring verden rundt. Dette kommer alle våre pasienter til gode da han alltid er oppdatert på de nyeste og mest avanserte behandlinger og operasjonsteknikker. 

Pasientsikkerheten, høy kvalitet og individuell behandling veier alltid høyest hos oss på Oslo Plastikkirurgi. 

FAQ - Ofte stilte spørsmål

Oslo Plastikkirurgi svarer her på ofte stilte spørsmål, og vi håper med dette at du får god informasjon. Vi ønsker å være behjelpelig i prosessen før en operasjon. Skulle du ha flere spørsmål er det bare til å skrive eller ringe til oss.

De som lider av Fot Fat Pad Syndrome

Alle pasienter må gjennom en konsultasjon før operasjon. Konsultasjonen blir gjennomført av vår erfarne plastikkirurg som vil stille deg spørsmål rundt din medisinske status; tidligere eller aktuelle sykdommer, tidligere operasjoner, bruk av medikamenter og lignende. Deretter blir en undersøkelse gjennomført, og kirurgen vurderer en eventuell operasjon.

 
Er du egnet for inngrep får du informasjon om selve operasjonen, forholdsregler for tiden før og etter inngrepet, og du vil få svar på dine spørsmål.

 
For pasienter med lang reisevei tilbyr vi konsultasjon via telefon og/eller videokonsultasjon. Vi sender da i forkant et helseopplysningskjema som skal fylles ut og returneres til oss før konsultasjonen. Du sender også noen bilder til oss.

Skulle det blir aktuelt med en operasjon vi kirurgen gjennomføre en grundig vurdering dagen før den planlagte operasjonen.

Du må være frisk på operasjonsdagen. Er du i tvil om du skulle være forkjølet eller lignende, må du ta kontakt med oss. Operasjonen utføres ikke når man har influensa og/eller feber eller hoste eller annen infeksjon. Før operasjonen får du resept på antibiotika, evt. smertestillende og Hibiscrub oppløsning 40 mg/ml som du får kjøpt på apoteket.

I Norge er det ikke lov til å vise før- og etterbilder av silikon fra kosmetiske inngrep ved markedsføring eller på klinikkens nettsider. Vi kan imidlertid vise flotte bilder fra tidligere pasienter når du kommer på konsultasjon hos kirurgen. Dette kan være til stor hjelp, og det kan gjøre det lettere for deg å forestille deg et forventet resultat.
Vi kan også tilby forundersøkelse med 3D bildesystem. Da tar vi bilder av nesen din og kan ved hjelp av bildesimulering vise deg hvordan et forventet resultat vil se ut med forskjellige endringer.

Hvis korreksjon er nødvendig pga komplikasjoner eller ikke tilfredsstillende resultat, gjøres dette kostnadsfritt innen et år, forutsatt at det foreligger medisinsk indikasjon og et klart forbedringspotensialet. Dette er vår ettårs garantiavtale.