Introduksjon av fettransplantasjon: macro, micro, nanofett

Velg behandling for å se mer detaljer:

Oslo Plastikkirurgi har god og bred og internasjonalt anerkjent erfaring innen fettransplantasjon – fra topp til tå. Det er akkumulasjon av tusenvis av inngrep som blir utført ved klinikken med ulike indikasjon som behandling av hodebunn, øyelokk/ansikt, bryst/rumpe, legger og føtter, samt hud generelt. Disse er nøye studert og resultert i mange publikasjoner over årene og er nå samlet i en nylig utgitt 2 volum stor bok med 242 medforfattere fra hele verden, under sjefsredaktør «editor in chief» vår overlege ved klinikken dr.med. Amin Kalaaji. Vi er derfor meget stolte over vårt resultat og takknemlige for våre pasienter og ansatte ved klinikken som har bidratt til dette mesterverket. Se linken:

https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-030-77455-4

Fettransplantasjon er et inngrep hvor man høster fett fra ett sted på kroppen, prosessere (bearbeider) det, og transplantere (injiserer) det inn ett annet sted der det mangler volum og/eller elastisitet. Fettet høstes ut via spesielle kanyler, behandles skånsomt med metoden Colemans-teknikk og dekantering, dvs la fettet synke og og separer fettcellene fra blod, olje og væske fra lokalbedøvelsen.

Ibland bruker vi vibrasjonsteknikk for å fjerne fett med maskinen PAL-650 from MicroAire®. Dette skjer under beroligende medisiner (sedasjon) og lokalbedøvelse, med anestesi- og operasjonssykepleier.

Det forutsettes at man har områder på kroppen med overskuddsfett og ønske å høste fra, som kan benyttes. Typiske gode områder er mage, innside eller utside lår, innside kne, rygg og hofter.

Mengde og type fett som flyttes er avhengig av både ønsket volum i det område man ønsker å korrigere, og hvor mye man har å ta av. Stort sett handler det om relativt moderate mengder fett, flyttes det for store mengder fett dør fettcellene da de må ha god blodsirkulasjon og vev for å overleve.

Vanligvis integreres (innlemmes, gror) fettet godt i det mottakende området, men man må regne med at kroppen absorberer ca. 30 % av fettmengden de første månedene (noe mindre i hoderegionen da den har god sirkulasjon i mottakssteder), derfor fyller man litt mer enn det man trenger for å kompensere dette. I tillegg vil man være noe hoven de første ukene, noe som gir inntrykk av mer volum. Mindre ujevnheter kan derfor oppstå etter operasjon, men dette kan korrigeres innen garantitiden.

Ved konsultasjonen vurderes dine ønsker og behov grundig med hensyn til helheten og muligheten til å høste fett. Dersom det er en indikasjon til andre inngrep, vurderes dette om det skal gjøres samtidig eller ved et separat tilfelle.

Ved en standard fettinjeksjon lages det små innstikks hull på ca. 1-2 mm for å injisere fettet. Vi lukker såret med sting som løser seg opp av seg selv, bortsett fra transplantasjon til ansiktet hvor vi ikke syr, og lukker kun med tape. Der viktig å ikke eksponere disse innstikks-sårene for sol i minimum 12mnd etter operasjon for å unngå arrdannelse og pigmentforandringer. Dekk til med enten tape og eller høy faktor (Sun Block min SP30).

Det er 3 hovedtyper av fettransplantasjon basert på størrelse på fettpartikler man høster, og området man flytter til og i tillegg indikasjon til inngrepet i mottakssteder:

  • Macrofat Grafting: 2,5 mm parcel size eller fettpartikler størrelse 2.5 mm eller større kanyle, (brukes ikke i ansiktet). Brukes for stort volum fettransplantasjon som ved brystforstørring med fett, hybridbehandling med fett og implantat, og Conversion bytte implantat med fett, rompeforstørring med fett / BBL eller fett til legger. Fettet høstes med store kanyler på 2,5-4 mm.
  • Millifat Parcel Size: eller fettpartikkel-størrelse på 1,2- 2,4 mm (1.2-2.5 mm kanyle)

  • Microfat Grafting: mindre enn 1,2 mm (0,5-1,2 mm kanyle), fettpartikkelvolum er mindre enn 1,2. Brukes ved mindre volum av fettransplantasjon som til ansiktet, små defekter i kroppen, vaginakanalen og ytre labia, samt ved arrbehandling.

  • Nanofat Grafting: mindre enn 800 Microne (needle of 27 or 30 G). Nanofett-transplantasjon tar behandlingen ett steg videre. Da skiller man stamcellene og tilvekstfaktorer fra fettet, med celler som kan dele seg til nye stamceller, eller i dette tilfellet nye hudceller. Nanofett er relativt ny type behandling med regenerasjon som målsetning og ikke for å fylle volum. Fettcellene har en partikkelstørrelse på 800 Micron, og fettet høstes med små kanyler på under 1mm og mindre. Fettet bearbeides så ved å passes mellom to sprøyter for en emulsifisering av fettet dvs å skille veske med fiberceller etc som man ikke ønsker fra stamcelle-væsken. Ved behandling av Nanofett forbedrer man hudkvaliteten, det kan hjelpe til å glatte ut fine linjer og små rynker, fine linjer rundt munnen og såkalte kråketær ved siden av øynene, samt tåregropen ‘tear trough‘. Selv om nanofett-transplantasjon ikke bygger opp volum i ansiktet, har den regenerative egenskaper og gir fordelaktige effekt på hudens kvalitet og utseende, og tilfører stamseller som er i nanofettet etter at det har blitt skilt ut fra vevs- og væskefettet. Regenerativ effekt på huden, dvs på fornyelsesprosessen i huden – gir bedre elastisitet, mindre pigmentering, tykkere lær-hud og mindre rynker. Dette gir et yngre utseende og bedre motstandsdyktig hud. De vanligste områdene for Nanofett transplantasjon og fettransplantasjon er ansikt og kan kombineres med andre ansiktsinngrep, som for eksempel ansiktsløft, øyelokksplastikk, panneløft og øyenbrynsløft, lepper. Kan også brukes til arr-behandling, i hodebunn for hårtap, mørke sirkler i under øye og vaginakanalens vegger.

  • Andre typer av fettransplantasjon er Microneedling og Nanocreams, sistnevnte er relativ nytt produkt.
Figur: viser såkalt decanting av den samlede fettet fra donor stede, under 10-15 minutter separeres fett fra blod og annet væske før man bruker selve fettet
Figur: viser forberedelse av Nanofett
Figur: viser forberedelse av Nanofett

Ved fettransplantasjon skal man ikke bruke trykk på fettransplantasjon område med bruker kompresjonstøy til donor stede i tiden etter inngrepet der man fettsuget ved høsting av store mengede, er det små mengder under 30 ml da trenger man i prinsipp ikke det. Hvor lenge avhenger av omfanget og man får utdelt dette på klinikken på operasjonsdagen.

Henting og overnatting

Du må på forhånd avtale med en person om å hente deg på klinikken ca. 1 time etter avsluttet operasjonen, ettersom du selv ikke kan kjøre bil, ta kollektiv eller taxi alene. Du skal også ha noen hos deg samme dag og første natten.

Bor du langt fra klinikken, anbefaler vi at du overnatter i Oslo, enten hos familie/venner eller på hotell.

Hoteller i nærhet av Oslo Plastikkirurgi;
Frogner House Apartments, Bygdøy Allé 53. Hjemmeside; https://frognerhouse.no (vi har avtale med Frogner House Apartments) informer om oss ved booking av rom.
Hotel Gabels Hus i Gabelsgate 16. Hjemmeside; www.nordicchoicehotels.no

Før operasjonen

Du må være frisk på operasjonsdagen. Er du i tvil om du skulle være forkjølet eller lignende, må du ta kontakt med oss. Operasjonen utføres ikke når man har influensa med feber, hoste eller annen infeksjon i kroppen. Før operasjonen får du resept på antibiotika, evt. smertestillende og Hibiscrub oppløsning 40 mg/ml som du får kjøpt på apoteket.

Dagen før operasjon og på operasjonsdagen skal du vaske deg med Hibiscrub oppløsning i dusjen over hele kroppen. Dette er en desinfiserende såpe som skal skylles av med vann, og huden tørkes med et rent håndkle. Ta på deg rene klær når du reiser hjemmefra. Ikke bruk parfyme og krem. Alt av smykker, piercing og neglelakk/falske negler må være fjernet senest dagen før operasjonen og settes ev tilbake 7 til 10 dager etter operasjonen.

For å få et best mulig resultat og for å unngå komplikasjoner, anbefales det at du har normalvekt, og ikke en altfor høy BMI. Røyker du, eller benytter nikotin som for eksempel snus eller elektroniske sigaretter, må du slutte minst 2 uker før operasjonen og 2 uker etter operasjonen.

Du skal møte fastende til operasjonen. Det vil si at du ikke skal spise mat inkludert frukt eller drikke juice med fruktkjøtt eller melkeprodukter 6 timer før operasjonen. Du kan drikke vann, saft, juice uten fruktkjøtt eller kaffe/te uten melkeprodukter eller tygge tyggegummi/drops/halspastiller inntil 4 timer før operasjonen. Medikamenter som du eventuelt skal ta på operasjonsdagen kan svelges med 1 glass vann max. 100 ml inntil 1 time før anestesistart.

Det er viktig at du ca. 14 dager før operasjonen slutter med medisiner som virker blodfortynnende, gjerne etter samråd med fastlegen din eller oss. For andre medisiner konferer med klinikken før operasjonen. Mye hvitløk og helsekostpreparater skal heller ikke inntas.

Du må på forhånd avtale med en person om å hente deg på klinikken ca. 1 time etter avsluttet operasjonen, ettersom du selv ikke kan kjøre bil, ta kollektiv eller taxi alene.

På operasjonsdagen

Du blir mottatt av vårt personale som ferdigstiller deg til operasjonen før kirurgen ser til deg. Før selve inngrepet vil kirurgen gå igjennom inngrepet, tegne opp det planlagte, samt svare deg på dine spørsmål du måtte ha. Anestesipersonell kommer også og hilser på deg og svarer på dine spørsmål.

Når operasjonen skal begynne vil operasjonssykepleier hente deg og vaske operasjonsområdet imens anestesipersonell gir deg beroligende middel i armen så du sover under operasjon. I tillegg setter kirurgen lokal bedøvelse i operasjonsområde for en langvarig smertestillende effekt i operasjonsområdet etter operasjonen, som i tillegg forminsker blødning i området.

Etter operasjonen blir du flyttet til oppvåkningsrommet der du har din egen seng. Du hviler så i 1-2 timer og får servert mat og rikelig med drikke i form av brødmat, yoghurt og saft (husk å informere om allergier). Evt smertestillende gis ved behov.

Kirurgen ser til deg før hjemreise/ hotelloppholdet og du blir avklart av anestesipersonell før du reiser hjem med en voksen ledsager. PVK som er festet til hånden blir fjernet før du drar. Det må brukes bil eller drosje som transportmiddel rett etter operasjon, vi anbefaler ikke kollektivtransport eller det å gå.

Etter operasjonen

Alle pasienter kommer til postoperativ kontroll dagen etter operasjon. Vi anbefaler deg ikke å reise med fly de første 48 timene etter operasjonen. Under denne tiden skal en kontrolltime anordnes i klinikken og du skal komme til kontroll på klinikken dagen etter operasjonen.

De første timene etter operasjonen kan du føle deg litt sliten, og av og til noe kvalm. Det er viktig at du tar smertestillende medisiner etter avtale og ved behov, og passer på å drikke rikelig det første døgnet. Noen kan bli litt svimle, og det er derfor lurt å bruke noen minutter når du skal reise deg.

Det endelige resultatet kan først vurderes etter 3-6 måneder. Etterkontroller avtales med klinikken; dagen etter operasjon, etter 1-2 uker og 3-6 mnd, samt sluttkontroll etter et år. Du må selv ringe for å avtale kontrollene, alternativt avtale med klinikken på operasjonsdagen.

Blødninger og infeksjon er uvanlige og krever i svært få tilfeller reoperasjon og/eller antibiotikabehandling. Bedøvelseskomplikasjoner, som f.eks. allergisk reaksjon på bedøvelsesmidler, er ekstremt sjeldne.

Fysisk trening og hardt kroppslig arbeid skal man vente med i ca. 4 uker.

Hvis korreksjon er nødvendig grunnet komplikasjoner eller ikke tilfredsstillende resultat, gjøres dette kostnadsfritt innen et år, forutsatt at det foreligger medisinsk indikasjon og et klart forbedringspotensialet. Dette er vår garanti-periode

Be om veiledning og råd

De beste rådene kan vi gi ansikt til ansikt. Vi vil veilede deg til den beste løsningen for deg.

Ansvarlig lege er Dr. Amin Kalaaji, overlege dr.med, spesialist i plastikkirurgi og klinikksjef ved Oslo Plastikkirurgi, og leder for Norsk forening for estetisk plastikkirurgi (NFEP) 2018-2020.

Dr. Kalaaji har mange verv og holder foredrag og opplæring verden rundt. Dette kommer alle våre pasienter til gode da han alltid er oppdatert på de nyeste og mest avanserte behandlinger og operasjonsteknikker. 

Pasientsikkerheten, høy kvalitet og individuell behandling veier alltid høyest hos oss på Oslo Plastikkirurgi. 

FAQ - Ofte stilte spørsmål

Oslo Plastikkirurgi svarer her på ofte stilte spørsmål, og vi håper med dette at du får god informasjon. Vi ønsker å være behjelpelig i prosessen før en operasjon. Skulle du ha flere spørsmål er det bare til å skrive eller ringe til oss.

De som ønsker en permanent og naturlig ‘filler’ i ansikt og kropp som på halsområdet og hodebunn, samt hudforyngende hudbehandling som er permanent, så vel som ved brystforstørrelse, intimkirurgi og rumpe / BBL.

Alle pasienter må gjennom en konsultasjon før operasjon. Konsultasjonen blir gjennomført av vår erfarne plastikkirurg som vil stille deg spørsmål rundt din medisinske status; tidligere eller aktuelle sykdommer, tidligere operasjoner, bruk av medikamenter og lignende. Deretter blir en undersøkelse gjennomført, og kirurgen vurderer en eventuell operasjon.

 
Er du egnet for inngrep får du informasjon om selve operasjonen, forholdsregler for tiden før og etter inngrepet, og du vil få svar på dine spørsmål.

 
For pasienter med lang reisevei tilbyr vi konsultasjon via telefon og/eller videokonsultasjon. Vi sender da i forkant et helseopplysningskjema som skal fylles ut og returneres til oss før konsultasjonen. Du sender også noen bilder til oss.

Skulle det blir aktuelt med en operasjon vi kirurgen gjennomføre en grundig vurdering dagen før den planlagte operasjonen.

Du må være frisk på operasjonsdagen. Er du i tvil om du skulle være forkjølet eller lignende, må du ta kontakt med oss. Operasjonen utføres ikke når man har influensa og/eller feber eller hoste eller annen infeksjon. Før operasjonen får du resept på antibiotika, evt. smertestillende og Hibiscrub oppløsning 40 mg/ml som du får kjøpt på apoteket.

I Norge er det ikke lov til å vise før- og etterbilder av silikon fra kosmetiske inngrep ved markedsføring eller på klinikkens nettsider. Vi kan imidlertid vise flotte bilder fra tidligere pasienter når du kommer på konsultasjon hos kirurgen. Dette kan være til stor hjelp, og det kan gjøre det lettere for deg å forestille deg et forventet resultat.
Vi kan også tilby forundersøkelse med 3D bildesystem. Da tar vi bilder av nesen din og kan ved hjelp av bildesimulering vise deg hvordan et forventet resultat vil se ut med forskjellige endringer.

Hvis korreksjon er nødvendig pga komplikasjoner eller ikke tilfredsstillende resultat, gjøres dette kostnadsfritt innen et år, forutsatt at det foreligger medisinsk indikasjon og et klart forbedringspotensialet. Dette er vår ettårs garantiavtale.