.se

Vaginaplastikk / oppstramming av vagina kanal med fettransplantasjon

Noen kvinner vil oppleve ved økt alder eller etter fødsel at skjedeinngangen er utvidet, noe som kan gi praktiske problemer ved intime situasjoner. Det finnes muligheter til å stramme opp skjeden og ytterste del av vagina. Noen klinikker tilbyr laserbehandling, men man vet lite om de langsiktige bivirkningene. Derimot foreligger det andre metoder hvor vi bygger opp veggen på innsiden av skjedeinngangen med fett, og/eller man kan bruke en metode som strammer selve slimhinnen og muskelen. Begge metoder gir godt resultat og man oppnår redusert størrelse på skjedeåpningen og kanalen. Man må først gjennom en grundig vurdering for å kunne se om hvilke inngrep vil kunne gi en sikker forbedring for akkurat deg, evt en kombinasjon av metodene.

Prosedyren går ut på å injisere relativt små mengder fett ved skjedeinngangen. Vanligvis innlemmes (gror) fettet godt i det mottakende området, men man må regne med at kroppen absorberer (suger til seg) ca. 30 % av fettmengden de første månedene. Man fyller derfor litt mer enn det man trenger (overkorrigerer) for å kompensere dette. Mindre ujevnheter kan derfor oppstå etter operasjonen, men dette kan korrigeres innen garantitiden.

I en standard fettinjeksjon får man små arr på ca. 1-2 med mer hvor kanylene må inn for å injisere fettet. Vi lukker såret med sting som løser seg opp av seg selv.

Ved konsultasjonen vurderes dine ønsker og behov grundig med hensyn til helheten og område der man skal ta fettet. Dersom det er en indikasjon til andre inngrep, vurderes dette om det skal gjøres samtidig eller ved en separat operasjon.

Før operasjonen

Du må være frisk på operasjonsdagen. Er du i tvil om du skulle være forkjølet eller lignende, må du ta kontakt med oss. Operasjonen utføres ikke når man har influensa med feber, hoste eller annen infeksjon i kroppen. Før operasjonen får du resept på antibiotika, evt. smertestillende og Hibiscrub oppløsning 40 mg/ml som du får kjøpt på apoteket.

Dagen før operasjon og på operasjonsdagen skal du vaske deg med Hibiscrub oppløsning i dusjen over hele kroppen. Dette er en desinfiserende såpe som skal skylles av med vann, og huden tørkes med et rent håndkle. Ta på deg rene klær når du reiser hjemmefra. Ikke bruk parfyme og krem. Alt av smykker, piercing og neglelakk/falske negler må være fjernet senest dagen før operasjonen og settes ev tilbake 7 til 10 dager etter operasjonen.

For å få et best mulig resultat og for å unngå komplikasjoner, anbefales det at du har normalvekt, og ikke en altfor høy BMI. Røyker du, eller benytter nikotin som for eksempel snus eller elektroniske sigaretter, må du slutte minst 2 uker før operasjonen og 2 uker etter operasjonen.

Du skal møte fastende til operasjonen. Det vil si at du ikke skal spise mat inkludert frukt eller drikke juice med fruktkjøtt eller melkeprodukter 6 timer før operasjonen. Du kan drikke vann, saft, juice uten fruktkjøtt eller kaffe/te uten melkeprodukter eller tygge tyggegummi/drops/halspastiller inntil 4 timer før operasjonen. Medikamenter som du eventuelt skal ta på operasjonsdagen kan svelges med 1 glass vann max. 100 ml inntil 1 time før anestesistart.

Det er viktig at du ca. 14 dager før operasjonen slutter med medisiner som virker blodfortynnende, gjerne etter samråd med fastlegen din eller oss. For andre medisiner konferer med klinikken før operasjonen. Mye hvitløk og helsekostpreparater skal heller ikke inntas.

Du må på forhånd avtale med en person om å hente deg på klinikken ca. 1 time etter avsluttet operasjonen, ettersom du selv ikke kan kjøre bil, ta kollektiv eller taxi alene.

På operasjonsdagen

Du blir mottatt av vårt personale som ferdigstiller deg til operasjonen før kirurgen ser til deg. Før selve inngrepet vil kirurgen gå igjennom inngrepet, tegne opp det planlagte, samt svare deg på dine spørsmål du måtte ha. Anestesipersonell kommer også og hilser på deg og svarer på dine spørsmål.

Når operasjonen skal begynne vil operasjonssykepleier hente deg og vaske operasjonsområdet imens anestesipersonell gir deg beroligende middel i armen så du sover under operasjon. I tillegg setter kirurgen lokal bedøvelse i operasjonsområde for en langvarig smertestillende effekt i operasjonsområdet etter operasjonen, som i tillegg forminsker blødning i området.

Etter operasjonen blir du flyttet til oppvåkningsrommet der du har din egen seng. Du hviler så i 1-2 timer og får servert mat og rikelig med drikke i form av brødmat, yoghurt og saft (husk å informere om allergier). Evt smertestillende gis ved behov.

Kirurgen ser til deg før hjemreise/ hotelloppholdet og du blir avklart av anestesipersonell før du reiser hjem med en voksen ledsager. PVK som er festet til hånden blir fjernet før du drar. Det må brukes bil eller drosje som transportmiddel rett etter operasjon, vi anbefaler ikke kollektivtransport eller det å gå.

Etter operasjonen

Alle pasienter kommer til postoperativ kontroll dagen etter operasjon. Vi anbefaler deg ikke å reise med fly de første 48 timene etter operasjonen. Under denne tiden skal en kontrolltime anordnes i klinikken og du skal komme til kontroll på klinikken dagen etter operasjonen.

De første timene etter operasjonen kan du føle deg litt sliten, og av og til noe kvalm. Det er viktig at du tar smertestillende medisiner etter avtale og ved behov, og passer på å drikke rikelig det første døgnet. Noen kan bli litt svimle, og det er derfor lurt å bruke noen minutter når du skal reise deg. De første to døgnene skal du ha ro og ligge mest mulig stille. De neste fem dager kan du bevege deg forsiktig. Dersom du har en aktiv jobb, er det lurt å være hjemme.

Det endelige resultatet kan først vurderes etter 3-6 måneder. Etterkontroller avtales med klinikken; dagen etter operasjon, etter 1-2 uker og 3-6 mnd, samt sluttkontroll etter et år. Du må selv ringe for å avtale kontrollene, alternativt avtale med klinikken på operasjonsdagen.

Blødninger og infeksjon er uvanlige og krever i svært få tilfeller reoperasjon og/eller antibiotikabehandling. Bedøvelseskomplikasjoner, som f.eks. allergisk reaksjon på bedøvelsesmidler, er ekstremt sjeldne.

Fysisk trening og hardt kroppslig arbeid skal man vente med i ca. 4 uker.

Hvis korreksjon er nødvendig grunnet komplikasjoner eller ikke tilfredsstillende resultat, gjøres dette kostnadsfritt innen et år, forutsatt at det foreligger medisinsk indikasjon og et klart forbedringspotensialet. Dette er vår garanti-periode.

Henting og overnatting

Du må på forhånd avtale med en person om å hente deg på klinikken ca. 1 time etter avsluttet operasjonen, ettersom du selv ikke kan kjøre bil, ta kollektiv eller taxi alene. Du skal også ha noen hos deg samme dag og første natten.

Bor du langt fra klinikken, anbefaler vi at du overnatter i Oslo, enten hos familie/venner eller på hotell.

Hoteller i nærhet av Oslo Plastikkirurgi;
Hotel Gabels Hus i Gabelsgate 16.
Frogner House Apartments, Bygdøy Allé 53.
(Vi har avtale med Frogner House Apartments, informer om oss ved booking av rom).

Be om veiledning og råd

De beste rådene kan vi gi ansikt til ansikt. Vi vil veilede deg til den beste løsningen for deg.

Ansvarlig lege er Dr. Amin Kalaaji, overlege dr.med, spesialist i plastikkirurgi og klinikksjef ved Oslo Plastikkirurgi, og leder for Norsk forening for estetisk plastikkirurgi (NFEP) 2018-2020.

Dr. Kalaaji har mange verv og holder foredrag og opplæring verden rundt. Dette kommer alle våre pasienter til gode da han alltid er oppdatert på de nyeste og mest avanserte behandlinger og operasjonsteknikker. 

Pasientsikkerheten, høy kvalitet og individuell behandling veier alltid høyest hos oss på Oslo Plastikkirurgi. 

FAQ - Ofte stilte spørsmål

Oslo Plastikkirurgi svarer her på ofte stilte spørsmål, og vi håper med dette at du får god informasjon. Vi ønsker å være behjelpelig i prosessen før en operasjon. Skulle du ha flere spørsmål er det bare til å skrive eller ringe til oss.

De som har opplevelse av utvidet skjedeinngang etter fødsler og/eller høy alder og har mindre glede av samleie og intimitet generelt.

Alle pasienter må gjennom en konsultasjon før operasjon. Konsultasjonen blir gjennomført av vår erfarne plastikkirurg som vil stille deg spørsmål rundt din medisinske status; tidligere eller aktuelle sykdommer, tidligere operasjoner, bruk av medikamenter og lignende. Deretter blir en undersøkelse gjennomført, og kirurgen vurderer en eventuell operasjon.

Er du egnet for inngrep får du informasjon om selve operasjonen, forholdsregler for tiden før og etter inngrepet, og du vil få svar på dine spørsmål.

For pasienter med lang reisevei tilbyr vi konsultasjon via telefon og/eller videokonsultasjon. Vi sender da i forkant et helseopplysningskjema som skal fylles ut og returneres til oss før konsultasjonen. Du sender også noen bilder til oss.

Skulle det blir aktuelt med en operasjon vi kirurgen gjennomføre en grundig vurdering dagen før den planlagte operasjonen.

Du må være frisk på operasjonsdagen. Er du i tvil om du skulle være forkjølet eller lignende, må du ta kontakt med oss. Operasjonen utføres ikke når man har influensa og/eller feber eller hoste eller annen infeksjon. Før operasjonen får du resept på antibiotika, evt. smertestillende og Hibiscrub oppløsning 40 mg/ml som du får kjøpt på apoteket.

I Norge er det ikke lov til å vise før- og etterbilder av silikon fra kosmetiske inngrep ved markedsføring eller på klinikkens nettsider. Vi kan imidlertid vise flotte bilder fra tidligere pasienter når du kommer på konsultasjon hos kirurgen. Dette kan være til stor hjelp når vi diskuterer implantatets størrelse, og det kan gjøre det lettere for deg å forestille deg et forventet resultat.

Vi kan også tilby forundersøkelse med 3D bildesystem. Da tar vi bilder av kroppen din og kan ved hjelp av bildesimulering vise deg hvordan et forventet resultat vil se ut med forskjellige størrelser og implantattyper.

Hvis korreksjon er nødvendig pga komplikasjoner eller ikke tilfredsstillende resultat, gjøres dette kostnadsfritt innen et år, forutsatt at det foreligger medisinsk indikasjon og et klart forbedringspotensialet. Dette er vår ettårs garantiavtale.

Operasjonen gir ikke grunnlag for sykemelding, men vi kan utstede legeerklæring/attest for tiden man er på klinikken.
Pasienter som opereres får sedasjon for å falle i lett søvn under operasjon, med pasienten vil puste selv. I tillegg til lokalbedøvelse hvor inngrepet foregår. Da vil man ikke oppleve smerter under operasjonen.
Et inngrep medfører lettere smerte over en liten periode. Mange beskriver smertene som lett sårhet. Du vil få med deg smertestillende tabletter som du får med deg hjem, og du vil få et overkommelig forløp etter operasjon.

Det vil ikke etterlate seg synlige arr i skjeden ved slik inngrep, men små inntaksår på 2mm der man høster fettet fra. Disse lukkes med selvoppløselige sting.

Mange pasienter tar ca. en uke fri i fra arbeid. Dette fordi det er litt sårt, og fordi det er bandasje/bind som skal skiftes. I tillegg er det viktig å ta det med ro for å unngå blødning eller andre komplikasjoner. En kan normalt begynne å bruke tamponger, trene og ha samleie etter ca. seks uker.
Du vil få nøye beskrivelse av sårstell og hygienetiltak etter operasjonen, samt resept på antibiotika i forkant og ved varsom rengjøring med hånddusj unngår man komplikasjoner etter inngrepet.
Det kan føles sårt etter operasjonen, og man vil derfor kunne synes det er vondt å sitte på hardt underlag, de første dagene.
Det kan føles sårt etter operasjonen, og man vil derfor kunne synes det er ubehagelig å bevege mye på seg. Mange vil foretrekke å ta det med ro rett etter en operasjon.
Operasjonen tar ca 1 time, avhengig av hva som blir operert. Dersom du skal gjennomgå flere inngrep vil det ta lenger tid.
Etter inngrepet får du ligge på vårt postoperative rom til oppvåkning. Her vil du kunne ligge til du føler deg bra nok til å dra hjem. Du vil bli servert litt å spise og drikke. De fleste ligger her rundt en time.
Normalt tar det ca. seks uker før man kan ha samleie igjen.
Risikoen ved intimkirurgi er som ved all annen kirurgi blødning, blåmerker og infeksjon i tillegg til redusert følsomhet i arret. Noen har også angitt smerter /ubehag i arret en god stund etter inngrepet. Du vil få informasjon om prosedyre, risiko og forventet resultat under konsultasjon.

1. Første 48h er det meget viktig å holde område tørt og rent. Ikke dusje, og når du tisser kan du bruke en myk klut/bomull å dytte veldig lett oppover 2-3 ggr. Husk å tørke forfra og bakover, slik at bakterier fra endetarmen ikke kommer mot suturene. Husk å ikke bruke tette bukser eller truser, og ‘luft’ underlivet så mye du kan første ukene.

2. I noen tilfeller sier kirurgen ifra dersom du må bruke Jelonet og Q-tips til å smøre, og fjerne eventuell smegma som dannes i foldene, for å holde område rent.

3. Dag 3 kan du begynne å vaske deg 1ggr per dag. Da er det viktig å ikke la dusjen stå direkte mot underlivet, men at du lar vannet renne nedover fra pubis/nedre mage. Ikke bruk såpe, men kun lunket vann. Du kan bruke Hibiscrub dersom du ønsker. Var ikke redd for å røre mellom foldene og vaske godt, men gjør det med en lett hånd og prøv ikke fjerne suturer/sår med fingrene.