Hybrid brystforstørrelse - brystimplantat og fettransplantasjon

Noen kvinner opplever en forstyrrelse i utviklingen av brystene som fører til underutviklede, og/eller asymmetriske former på brystene. Andre har opplevd tap av fett og hengende bryster etter gjennomgått svangerskap og/eller vektreduksjon. Dette kan oppleves som både kosmetisk og intimt sjenerende for noen. Disse gruppene er vanlige kandidater til brystforstørrelse med brystimplantater og/eller fettinjeksjoner.

En økende trend er å kombinere innsettelse av implantat i kombinasjon med fett for dem som ønsker volumøkning i brystene med den naturlige følelsen fett har. Prosedyren egner seg for de som ikke har nok fett å flytte/bruke og for de som ønsker figurforming til andre områder på kroppen. Den naturlige looken ser man spesielt ved kløften og den perifere delen av brystet, altså den øvre delen, utsiden og under brystet.

Siden 2008 har Oslo Plastikkirurgi utført brystforstørrelse med eget fettvev, og vi har operert over 250 kvinner. Vi opprettet dette tilbudet som et alternativ til brystforstørrelse med implantater. Oslo Plastikkirurgi har derfor lang oppfølgingstid av disse operasjonspasientene, som har vist seg å være godt fornøyde med inngrepet sitt, og at fettvolumet i brystene har holdt seg stabilt.

Se eget infoskriv om Brystforstørrelse med implantat. Og Brystforstørrelse med eget fett og fig forming.
Selve prosedyren foregår slik at det forberedes en lomme under brystkjertelen, en annen metode er under brystmuskelen. Et tredje og gjerne det beste alternativet, er å sette implantatet under hinnen til brystmuskelen (pektorales muskelen), da beskytter protesen med selve fascie (hinnen rundt muskelen) og man ungår samtidig å bruke selve muskelen.

En silikonprotese blir lagt inn i lommen av en størrelse og type valgt før operasjonen. Arret legges enten under brystet (mest vanlig), rundt brystvorten eller ved armhulen. En unngår rippling (rynker) av huden om implantatet settes under muskelen eller under fascie. Valget tas ut ifra hva som passer pasientens anatomi og vil gi det beste estetiske resultat.
Ammeevnen ødelegges normalt sett ikke av operasjonen eller muligheten til mammografiundersøkelse. Brystforstørrelsen øker heller ikke forekomsten av brystkreft. (se mer under FAQ)

Oslo Plastikkirurgi bruker Mentors proteser Memorygel som er brystimplantater fylt med Mentors patenterte kohesive gel som har en fast form, samtidig som den ligner den naturlige elastisiteten i brystvevet. Denne finnes i flere profiler, fra moderat til ultra høy profil. Mentor gir livstidsgaranti mot ruptur.

Om våre proteser

Oslo Plastikkirurgi bruker de anerkjente Mentor Memory Gel protesene. De finnes med glatt eller teksturert overflate og med moderat til ultra høy profil. Du vil i samråd med kirurgen bestemme hvilket implantat som er riktig for deg.

Mentor Memory Gel brystimplantater føles som naturlig brystvev uten at det går på bekostning av pålitelighet eller sikkerhet.

Mentor tilbyr også andre typer proteser som består av saltvann, eller en kombinasjon med saltvann og silikon. Protesens ytre inneholder silikon. Angående formen, kan protesene være runde eller dråpeformede, sistnevnte gir hos noen kvinner en mer naturlig form av brystforstørringen, men egner seg noe mindre til kvinner som ønsker fylde i øvre polen av brystet.

Om fett til bryst

Ved brystforstørring med eget fettvev forberedes små tunneler under brystkjertelen, alternativt i brystmuskelen der fettet bygges i lag uten trykk. Fettet tas ut og behandles på en spesiell måte før det injiseres med en spesiell kanyle i brystområdet, såkalt Colemans teknikk eller som vi nylig har begynt med; en vibrasjonsteknikk med MicroAire maskin som skaper mer plass til fettet i brystet, og stimulerer tilheling og bedre hold på fettet og dermed bedre resultat. Fettmengden som trengs til prosedyren, avhenger av det ønskede volumet i brystene. Ved en standard fettinjeksjon får man små arr på ca. 1-2 mm.

Resultatet av denne type kirurgisk teknikk avhenger av resorpsjon av det injiserte fettet, altså i hvilken grad kroppen selv suger bort fettet. Vanligvis innlemmes (gror) fettet godt i det mottagende området. Man må regne med at kroppen absorberer opp til 40 % av fettmengden de første månedene, derfor fyller man litt mer enn det man trenger (overkorrigerer) for å kompensere for dette svinnet. Man har heller ingen garanti for at det hos noen blir absorbert mer enn 40 %.

Håndtering av fettet er avgjørende for at det skal gro fast. Det eksisterer flere motsigende teknikker for å behandle fettet som fjernes, slik at kun rent fett blir injisert. Fettet må behandles varsomt uten stor skade på fettcellene. En sentrifugeringsprosess der man med en enkel maskin separerer fettet anses å oppfylle disse kravene. Vi bruker en lav grad av sentrifugering for å separere fettet, men beholder den fettvæsken som forsørger fettcellene med blant annet de naturlige tilvekstfaktorer og stamceller som vi synes gir et best mulig resultat.

Det er ikke uvanlig at det er behov for ny injeksjon, og ved resorpsjon på mer enn 40 % tilbys ny fettinjeksjon innenfor garantitiden; dette under forutsetning at det er tilstrekkelig fett til injeksjon for noe volumøkning eller i de tilfeller hvor asymmetri inntreffer. Hvis fettvevet ikke suges bort fra kroppen, slik at volumet ikke blir tilfredsstillende, forblir dette et naturlig og langvarig resultat.

Vi lukker såret med sting som løser seg opp av seg selv. I svært få tilfeller legges det inn dren (rør) som fjerner blod og væske fra sårområdet under brystet. Disse fjernes vanligvis dagen etter brystforstørringen. Brystforstørring gir i prinsippet ikke grunnlag for sykemelding. Fysisk trening og hardt kroppslig arbeid bør man vente med i ca. 4 uker. Arrene er i begynnelsen ofte røde, kløende og harde, men med tiden blekner og mykner de. Arrene skjules imidlertid av BH eller badedrakt og vil ikke synes i utringede kjoler. I sjeldne tilfeller blir arrene brede og godt synlige fordi dette er avhengig av kvinnens egne nedarvede egenskaper. Vi anbefaler derfor at du teiper arrene i et par måneder etter en brystforstørring.

Henting og ev overnatting

Du må på forhånd avtale med en person om å hente deg på klinikken ca. 1 time etter avsluttet operasjonen, ettersom du selv ikke kan kjøre bil, ta kollektiv eller taxi alene. Du skal også ha noen hos deg samme dag og første natten.

Bor du langt fra klinikken, anbefaler vi at du overnatter i Oslo, enten hos familie/venner eller på hotell.

Hoteller i nærhet av Oslo Plastikkirurgi;
Hotel Gabels Hus i Gabelsgate 16.
Frogner House Apartments, Bygdøy Allé 53.

(Vi har avtale med Frogner House Apartments, informer om oss ved booking av rom)

Før operasjonen

Du må være frisk på operasjonsdagen. Er du i tvil om du skulle være forkjølet eller lignende, må du ta kontakt med oss. Operasjonen utføres ikke når man har influensa med feber, hoste eller annen infeksjon i kroppen. Før operasjonen får du resept på antibiotika, evt. smertestillende og Hibiscrub oppløsning 40 mg/ml som du får kjøpt på apoteket.

Dagen før operasjon og på operasjonsdagen skal du vaske deg med Hibiscrub oppløsning i dusjen over hele kroppen. Dette er en desinfiserende såpe som skal skylles av med vann, og huden tørkes med et rent håndkle. Ta på deg rene klær når du reiser hjemmefra. Ikke bruk parfyme og krem. Alt av smykker, piercing og neglelakk/falske negler må være fjernet senest dagen før operasjonen og settes ev tilbake 7 til 10 dager etter operasjonen.

For å få et best mulig resultat og for å unngå komplikasjoner, anbefales det at du har normalvekt, og ikke en altfor høy BMI. Røyker du, eller benytter nikotin som for eksempel snus eller elektroniske sigaretter, må du slutte minst 2 uker før operasjonen og 2 uker etter operasjonen.

Du skal møte fastende til operasjonen. Det vil si at du ikke skal spise mat inkludert frukt eller drikke juice med fruktkjøtt eller melkeprodukter 6 timer før operasjonen. Du kan drikke vann, saft, juice uten fruktkjøtt eller kaffe/te uten melkeprodukter eller tygge tyggegummi/drops/halspastiller inntil 4 timer før operasjonen. Medikamenter som du eventuelt skal ta på operasjonsdagen kan svelges med 1 glass vann max. 100 ml inntil 1 time før anestesistart.

Det er viktig at du ca. 14 dager før operasjonen slutter med medisiner som virker blodfortynnende, gjerne etter samråd med fastlegen din eller oss. For andre medisiner konferer med klinikken før operasjonen. Mye hvitløk og helsekostpreparater skal heller ikke inntas.

Du må på forhånd avtale med en person om å hente deg på klinikken ca. 1 time etter avsluttet operasjonen, ettersom du selv ikke kan kjøre bil, ta kollektiv eller taxi alene.

På operasjonsdagen

Du blir mottatt av vårt personale som ferdigstiller deg til operasjonen før kirurgen ser til deg. Før selve inngrepet vil kirurgen gå igjennom inngrepet, tegne opp det planlagte, samt svare deg på dine spørsmål du måtte ha. Anestesipersonell kommer også og hilser på deg og svarer på dine spørsmål.

Når operasjonen skal begynne vil operasjonssykepleier hente deg og vaske operasjonsområdet imens anestesipersonell gir deg beroligende middel i armen så du sover under operasjon. I tillegg setter kirurgen lokal bedøvelse i operasjonsområde for en langvarig smertestillende effekt i operasjonsområdet etter operasjonen, som i tillegg forminsker blødning i området.

Etter operasjonen blir du flyttet til oppvåkningsrommet der du har din egen seng. Du hviler så i 1-2 timer og får servert mat og rikelig med drikke i form av brødmat, yoghurt og saft (husk å informere om allergier). Evt smertestillende gis ved behov. Kirurgen ser til deg før hjemreise/ hotelloppholdet og du blir avklart av anestesipersonell før du reiser hjem med en voksen ledsager. PVK som er festet til hånden blir fjernet før du drar. Det må brukes bil eller drosje som transportmiddel rett etter operasjon, vi anbefaler ikke kollektivtransport eller det å gå.

Etter operasjonen

Alle pasienten kommer til postoperativ kontroll dagen etter operasjon. Vi anbefaler deg ikke å reise med fly de første 48 timene etter operasjonen. Under denne tiden skal en kontrolltime anordnes i klinikken og du skal komme til kontroll på klinikken dagen etter operasjonen.

De første timene etter operasjonen kan du føle deg litt sliten, og av og til noe kvalm. Det er viktig at du tar smertestillende medisiner etter avtale og ved behov, og passer på å drikke rikelig det første døgnet. Noen kan bli litt svimle, og det er derfor lurt å bruke noen minutter når du skal reise deg. De første to døgnene skal du ha ro og ligge mest mulig stille, med overkroppen hevet. De neste fem dager kan du bevege deg forsiktig. Dersom du har en aktiv jobb, er det lurt å være hjemme.

Etter operasjonen får du en spesial-bandasje som fjernes etter 3 dager, teipen beholdes på i 2 uker. Du skal bruke sports-BH i 6 uker etter at bandasjen er fjernet. Etter at teipen fjernes (etter 2 uker) kan du dusje området og sette på ny teip. Det anbefales at du teiper arrene med hudvennlig teip i minst 2 måneder. Kirurgisk teip som Micropore eller Steri-Strip kjøpes på apoteket, alternativt silikon teip.

Vi lukker såret med sting som løser seg opp av seg selv. Det settes ofte dren i lommen, for å fjerne blod og væske fra sårområdet under brystet som fjernes vanligvis 1-2 dager etter operasjon.

Det endelige resultatet kan først vurderes etter 3-6 måneder. Etterkontroller avtales med klinikken; dagen etter operasjon, etter 1-2 uker og 3-6 mnd, samt sluttkontroll etter et år. Du må selv ringe for å avtale kontrollene, alternativt avtale med klinikken på operasjonsdagen.

Blødninger og infeksjon er uvanlige og krever i svært få tilfeller reoperasjon og/eller antibiotikabehandling. Bedøvelseskomplikasjoner, som f.eks. allergisk reaksjon på bedøvelsesmidler, er ekstremt sjeldne.

Brystforstørrelse gir i prinsippet ikke grunnlag for sykemelding, men dersom du har et fysisk arbeid anbefaler vi at du tar høyde for dette de første dagene etter operasjon.

Fysisk trening og hardt kroppslig arbeid skal man vente med i ca. 4 uker.

Arrene er i begynnelsen ofte røde, kløende og harde, men med tiden vil de både blekne og mykne. Arrene skjules imidlertid av BH, og vil ikke synes i utringede kjoler. I sjeldne tilfeller kan arrene bli brede og godt synlige, dette er avhengig av kvinnens egne nedarvede hudegenskaper. Vi anbefaler derfor at du teiper arrene i et par måneder etter en brystforstørring. Plasterteip kjøpes på apotek.

Hvis korreksjon er nødvendig grunnet komplikasjoner eller ikke tilfredsstillende resultat, gjøres dette kostnadsfritt innen et år, forutsatt at det foreligger medisinsk indikasjon og et klart forbedringspotensialet. Dette er vår garanti-periode.

Be om veiledning og råd

De beste rådene kan vi gi ansikt til ansikt. Vi vil veilede deg til den beste løsningen for deg.

Ansvarlig lege er Dr. Amin Kalaaji, overlege dr.med, spesialist i plastikkirurgi og klinikksjef ved Oslo Plastikkirurgi, og leder for Norsk forening for estetisk plastikkirurgi (NFEP) 2018-2020.

Dr. Kalaaji har mange verv og holder foredrag og opplæring verden rundt. Dette kommer alle våre pasienter til gode da han alltid er oppdatert på de nyeste og mest avanserte behandlinger og operasjonsteknikker. 

Pasientsikkerheten, høy kvalitet og individuell behandling veier alltid høyest hos oss på Oslo Plastikkirurgi. 

FAQ - Ofte stilte spørsmål

Oslo Plastikkirurgi svarer her på ofte stilte spørsmål, og vi håper med dette at du får god informasjon. Vi ønsker å være behjelpelig i prosessen før en operasjon. Skulle du ha flere spørsmål er det bare til å skrive eller ringe til oss.

Når man ønsker større bryster og/eller endre form.

Når man ønsker mer naturlige bryster i konsistensen og form.

Når man har underutviklede eller tubulære bryster.

Ved volumforskjell på brystene/brystasymmetri.

Ved operasjonen forberedes en lomme under brystkjertelen, alternativt under brystmuskelen. En silikonprotese blir lagt inn av en størrelse og type som man i samarbeid med pasienten har bestemt før operasjonen. Arret går enten under brystet (mest vanlig), rundt brystvorten eller gjennom armhulen.

Alle pasienter må gjennom en konsultasjon før operasjon. Konsultasjonen blir gjennomført av vår erfarne plastikkirurg som vil stille deg spørsmål rundt din medisinske status; tidligere eller aktuelle sykdommer, tidligere operasjoner, bruk av medikamenter og lignende. Deretter blir en undersøkelse gjennomført, og kirurgen vurderer en eventuell operasjon.

Er du egnet for inngrep får du informasjon om selve operasjonen, forholdsregler for tiden før og etter inngrepet, og du vil få svar på dine spørsmål.

For pasienter med lang reisevei tilbyr vi konsultasjon via telefon og/eller videokonsultasjon. Vi sender da i forkant et helseopplysningskjema som skal fylles ut og returneres til oss før konsultasjonen. Du sender også noen bilder til oss.

Skulle det blir aktuelt med en operasjon vi kirurgen gjennomføre en grundig vurdering dagen før den planlagte operasjonen.

Du må være frisk på operasjonsdagen. Er du i tvil om du skulle være forkjølet eller lignende, må du ta kontakt med oss. Operasjonen utføres ikke når man har influensa og/eller feber eller hoste eller annen infeksjon. Før operasjonen får du resept på antibiotika, evt. smertestillende og Hibiscrub oppløsning 40 mg/ml som du får kjøpt på apoteket.

I Norge er det ikke lov til å vise før- og etterbilder av silikon fra kosmetiske inngrep ved markedsføring eller på klinikkens nettsider. Vi kan imidlertid vise flotte bilder fra tidligere pasienter når du kommer på konsultasjon hos kirurgen. Dette kan være til stor hjelp når vi diskuterer implantatets størrelse, og det kan gjøre det lettere for deg å forestille deg et forventet resultat.

Vi kan også tilby forundersøkelse med 3D bildesystem. Da tar vi bilder av kroppen din og kan ved hjelp av bildesimulering vise deg hvordan et forventet resultat vil se ut med forskjellige størrelser og implantattyper.

Hvis korreksjon er nødvendig pga komplikasjoner eller ikke tilfredsstillende resultat, gjøres dette kostnadsfritt innen et år, forutsatt at det foreligger medisinsk indikasjon og et klart forbedringspotensialet. Dette er vår ettårs garantiavtale.

Oslo Plastikkirurgi bruker de anerkjente Mentor Memory Gel protesene. De finnes med glatt eller teksturert overflate og med moderat til ultra høy profil. Du vil i samråd med kirurgen bestemme hvilket implantat som er riktig for deg.

Du kan få implantatene med forskjellige geletyper. Mentors implantater fås fra størrelse 100cc til 800cc. Mentor er CE og FDA godkjente implantater. Implantatene har livsvarig garanti ved lekkasje (dvs. de erstatter selve implantatet), og de gir i tillegg et tilskudd til operasjonen ved lekkasje innenfor 10 år.

Vedlegg:

1 – IPRAS Journal, Issue 8, 2012

2 – Kirurgen tidsskrift 2016, (25. Januar 2016)