English Norwegian Swedish

Neseoperasjon

Neseoperasjon (rhinoplasty) er en operasjon som krever en grundig vurdering, spesielt med hensyn på pasientens ønske samt begrunnelse for endring av nesen. Det finnes mange koblinger mellom nesens utseende og sosiale situasjoner, men det er ikke alltid at en operasjon alene vil kunne løse problemet.

En neseoperasjon kan imidlertid ha en medisinsk indikasjon når det dreier seg om avvikelse i selve nesen eller i forhold til hele ansiktsprofilen. Der dette kan dokumenteres og hvor det kan forespeiles en betydelig forbedring, kan en neseoperasjon være aktuelt.

Hos Oslo Plastikkirurgi tilbyr vi de fleste neseoperasjoner. Vi har lang erfaring, dyktige leger og fornøyde pasienter. Ta kontakt for konsultasjon.

Konsultasjon

Noen har en medfødt skjev skillevegg som kan føre til pusteproblemer. Dette må i første rekke bli vurdert og behandlet hos, eller i samarbeide med, en øre-nese-hals spesialist.

De ytre ujevnheter eller avvikelser som kuler/bulker på neseryggen, for stor, for bred eller for nedadvendt nesetipp egner seg godt for neseoperasjon hos en plastikkirurg. Her er det svært viktig at dine ønsker blir klargjort og at disse er realistiske. Andre evt. psykiske fikseringer mellom nesens utseende må klargjøres og avveies alternativt bearbeides innen man tar en beslutning om neseoperasjon kan være aktuelt.

Ved konsultasjonen vurderes dine ønsker og behov grundig med hensyn til helheten. Her ser vi ikke bare på neseområdet, men hele ansiktsprofilen. Deretter bestemmes, ut fra medisinske grunner, og selvsagt så godt som mulig dine ønsker, hvilken type neseoperasjon som bør foretas.

I en standard neseoperasjon går arrene på innsiden av nesevingen på begge sider (usynlige arr), alternativt med hjelp av et mindre arr på tvers i et såkalt columella område, dvs. delen som forbinder overleppen til nesetippen.

Av og til kan det bli aktuelt med brusktransplantat eller innvendig neseprotese.

Før operasjonen

Som med de fleste andre operasjoner må du være frisk når operasjonen skal gjennomføres. Om du er usikker på om du er frisk nok må du ta kontakt med oss i forkant. Vi utfører ikke inngrep på pasienter med influensa, feber og hoste, eller andre infeksjoner.

Før vi opererer vil vi gi deg en resept på smertestillende og andre legemidler slik at  rehabiliteringen blir så behagelig som mulig.

Det er noen forberedelser du selv må gjøre hjemme dagen før og på dagen av operasjonen:

Dagen før og på selve dagen må du dusje med en desinfiserende såpe. Denne såpen skal skylles av med vann før du tørker deg med et rent håndkle, det er også viktig at klærne du tar på deg etter at du har dusjet er rene.

Alt av smykker, piercinger og neglelakk må fjernes senest dagen før inngrepet og kan ikka tas på igjen før det har gått mellom 7 og 10 dager. Du må møte fastende til operasjonen, noe som også betyr at du ikke man spise mat 6 timer før operasjonen, du kan drikke vann og saft men ikke melk eller juice. Før det er 4 timer til operasjonen kan du også tygge tyggis/halspastiller.

Om du går på blodfortynnende medisiner må du slutte på disse ca 14 dager før du skal opereres. Etter inngrepet kan du verken kjøre hjem eller ta taxi på egenhånd, du må derfor selv sørge for at noen kan hente deg. Om du går på andre medisiner som du er usikker på om du ikke kan ta før inngrepet, ta kontakt med klinikken. Unngå også mye inntak av hvitløk eller helsekostpreparater.

Etter operasjonen

De første 48 timene etter operasjonen anbefaler vi deg å ikke reise med fly. Det er i løpet av disse timene at en kontrolltime skal holdes hos klinikken.

Det er ikke uvanlig at man føler seg trøtt og av og til kvalm, så ta derfor smertestillende som avtalt og drikk rikelig med vann. Vær forsiktig når du reiser deg opp eller gjør andre lignende bevegelser da du fort kan oppleve svimmelhet. De to første døgnene er det viktig at du holder deg i ro. Nasal Splint, som har erstattet gips på nesen, skal beholdes på i ca en uke og fjernes samtidig som tråder fjernes hos klinikken.

Etter 3, 6 og 12 måneder skal du gjennom en kontroll. Disse timene kan enten avtales ved avreise fra klinikken eller at du selv ringer inn og avtaler kontrolltime.

Det er viktig at du som pasient er klar over at sluttresultatet blir først mulig å se etter 6-9 måneder. Dette er fordi hudpartiene må tilpasse seg det nye ben/bruskformatet. Du har ett års garanti, så dersom det foreligger medisinsk indikasjon på at det er nødvendig med ny operasjon, eventuelt at det er stort forbedringspotensiale.

Ny bandasje etter neseoperasjon

Det har nylig kommet et produkt som kan erstatte gips etter en neseoperasjon. Det heter ITNS (Insulated Thermoplastic Nasal Splint) og er en svensk oppfinnelse av DSP Promeduc og Dr. Wieslander.

INTS er både svært lett å forme og ligger godt på nesen. Det støtter nesen bra, har et fint utseende og er behagelig å applisere direkte på huden eller over teip uten at huden blir irritert. Oslo Plastikkirurgi bruker nå ITNS på nesepasienter, og så langt med god tilbakemelding fra pasientene og full tilfredshet fra vår side.

Kontakt oss

Har du spørsmål til hvordan en neseoperasjon kan hjelpe deg med for eksempel å puste bedre er det bare å ta kontakt med oss. Det samme gjelder naturligvis også om du skulle ha andre spørsmål eller henvendelser.  

Ta kontakt idag for mer informasjon eller for å avtale konsultasjon.

 

Disclaimer: Resultatet etter en plastisk operasjon er individuelt og variere fra pasient til pasient. Bildene på denne siden er kun eksempler - og er ingen form for garanti for resultat etter en behandling.
Publisert med Visto CMS