Klinikkens overlege Dr. Kalaaji i intervju med Aftenposten Vitenskap om rumpeforstørringstrenden

«Antallet pasienter som kommer til oss for å få en penere rumpe har eksplodert de siste årene», sier overlege dr. med. og spesialist i plastikkirurgi Amin Kalaaji ved Oslo Plastikkirurgi til Aftenposten Vitenskap. 

«Det er bare en mindre del som ønsker seg en ballongrumpe ala Kardashian», forteller han. «Disse vet som regel ikke hva det handler om og de er ikke de rette kandidatene til en rumpeforstørrelse. Ballongrumpe er et meget urealistisk og ikke særlig pent resultat og det sier jeg også til de når jeg avviser dem». Dr. Kalaaji mener det foreligger en stor misforståelse når det gjelder det som vises i mediene. Bilder av blant andre Kim Kardashian og Nicki Minaj gir unge mennesker falske forventninger. Noen ganger er disse bildene manipulerte og fullstendig urealistiske. Dr. Amin Kalaaji sier det er viktig å være klar over at folk fra ulike deler av verden har forskjellige kroppsfasonger. For eksempel har latinamerikanere en annen kroppsbygning enn skandinavere, asiatere eller afrikanere. «Hos oss handler det om figurforming av bak, hofter, mage, lår og moderat økning av selve størrelsen av selve rumpen» sier han. «Baken må stå til resten av kroppen. En tendens som vi har sett de siste tre årene er at folk ønsker å flytte fettet på kroppen fra en del til en annenfor å få bedre proposjoner. Tidligere kom folk for å kvitte seg med fett på kroppen, nå setter de det tilbake i sin eget kropp, noe jeg synes er positivt.» Han forteller at de også ofte gjør operasjoner hvor folk har en medfødt asymmetri, helt falte rumper eller skader som de kan reparere. 

FRARÅDES STERKT
«Rumpeforstørrelse er en delikat operasjon med høy risiko for komplikasjoner hvis dette ikke gjøres av kvalifisert personell», advarer den erfarne kirurgen. Han forteller at man i Norge tidligere har bruk implantater, men at det har vist seg å gi betydelige komplikasjoner som avstøtning og infeksjoner i nesten 40{54b116087a6f74e83971d02c04db3cc13141fd9ff760a1e389c9721123fe5531} av tilfellene. «Implantater kan dessuten se vedlig fremmed ut», sier han, «så vi har aldri satt inn slikt og vi kommer heller aldri til å gjøre det. Men det verste er de som bruker flytende materiale til å sprøyte inn i rumpen. Dette gjøres i utlandet til og med av de som ikke er plastikkirurger.» Han fraråder sterkt å injisere fremmed materiale i rumpen og forteller at de har vært med på tilfeller hvor det tidligere har blitt sprøytet inn silikon og at det nesten har vært umulig å fjerne. «Da må man gjøre en skikkelig operasjon og skjære bort og det etterlater masse arr», sier han. 


ALDRI SKJEDD I NORGE
«Men dette må vi også si åpent, det har skjedd mange dødsfall etter slike operasjoner med eget fett, også de som er utført av kvalifiserte leger», sier dr. Kalaaji. Han forteller at fellestrekkene ved disse er at man har injisert fettet for dypt i muskelen slik at det har fulgt med blodet og dannet en blodpropp, som etterhvert har satt seg fast i lungen. Dette har heldigvis aldri skjedd i Norge, men f.eks i USA og London.  Dødsfallene er nå under etterforskning. «Derfor er vi her på vår klinikk alltid veldig forsiktige, og reduserer risikoen til en minimum ved å bruke spesielle teknikker og holde oss borte fra risikoområder og heller ikke injisere så store mengder fett», sier Amin Kalaaji. 

Dr. Kalaaji Hedersgjest i Belgrad

Dr. Kalaaji ble invitert som foredragsholder på det serbiske internasjonale plastikk- og estetisk kirurgi-møtet i oktober 2023. Her holdt han en vellykket presentasjon om «Mommy

Les mer »