Les vårt intervju med nrk.no om intimkirurgi.

Kjøper seg et vakrere underliv

De nyter ikke samleie og synes underlivet er stygt. Flere kvinner betaler gladelig store summer for å oppnå vaginaperfeksjon.

To kvinner er allerede klare til å legge seg under kniven når labiaplastikk-tilbudet åpner i Agder på nyåret.

 Mange kvinner lider i det stille av plager etter fødsel eller fordi kjønnsleppene er for store, det sier Christian Hoyer-Sørensen, spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer.

Hoyer-Sørensen starter nå opp med gynekologiske operasjoner ved Teres Sørlandsparken. Prislappen er 20.000 kroner.

Redusert sexliv

De to kvinnene som er klare for å bli operert på nyåret, er 25- og 35 år gamle.

 Den ene kvinnen synes at kjønnsleppene sine er for store og unngår trange bukser og bikini om sommeren. Den andre kvinnen har nylig vært gjennom en fødsel og merker at sexlivet har endret seg, sier Hoyer- Sørensen.

Begge kvinnene sa nei til å bli intervjuet av NRK. Hoyer- Sorensen forklarer at plagene de har er typiske hos pasienter som han tar imot. Flest kvinner forteller om plager i forbindelse med fødsel.

– Under en fødsel kan det oppstå rifter nedentil, eller det kan ha blitt anlagt et klipp for å få barnet ut. Dette kan plage kvinnen etter fødselen, sier Hoyer-Sørensen.

Plagene kan være en mer åpen skjedeåpning, mindre friksjon og nytelse i forbindelse med seksuell aktivitet eller at det kommer ufrivillig luft fra skjeden.

– Ufrivillig luft fra skjeden kan oppstå i forskjellige situasjoner som ved samleie, ved bading eller i sosialt samvær. Dette kan oppleves meget sjenerende, sier han.

Kvinner ser mer av hverandre

Intimbarberingsmoten med mindre eller ikke noe kjønnshår på kroppen, trekkes også frem som en årsak til at flere kvinner vil endre på utseende nedentil.

I forbindelse med dusjing og skifting på trening er det mange kvinner som oppdager at deres kropp er ulik andres. Mange liker ikke det de ser.

– Det er stor forskjell i størrelsen på kjønnsleppene fra kvinne til kvinne. Uten kjønnshår så ser vi mer av hvordan vi ser ut, og mange sier at de plutselig er blitt mer opptatt av underlivet når de får sett mer, forklarer Barbara Hansteen Dahl, spesialist i plastisk kirurgi og overlege ved Volvat Medisinske senter i Oslo.

Hansteen Dahl er den første norske kvinnelige overlegen i plastikkirurgi. Hun mener kvinner bør slippe fordommer og heller motta ros for sitt valg.

– Handler dette om at kvinner er mer forfengelige?

– Det handler kanskje litt om det, men også om at kvinnene ikke godtar å bare leve med plager eller nedsatt seksualliv. De har midlene og benytter seg av tilbudene nå, sier hun.

Plastikkirurg Hilde Bugge hos Aleris Helse AS har ikke opplevd at kjønnsleppe-operasjoner er en økende trend.

– Det er svært få kvinner som oppsøker Aleris med denne problemstillingen og det er ingen økning i antall kvinner som ønsker å operere sine kjønnslepper. Dette er en operasjon Aleris utfører noen få av årlig, og da med grunnlag i en medisinsk problemstilling, sier hun.

Skam og sjenanse

– Vi har pasienter i ulike aldre, de fleste har kjærester og barn, men er så sjenert av hvordan de ser ut nedentil at de ikke tør å vise seg for sin partner, forteller overlege ved Oslo Plastikkirurgi, dr. Amin Kalaaji.

Vi har kvinner som kommer hit som er over 50 år og som har drømt om å fikse på underlivet sitt i mange år, før det var et tilbud tilgjengelig.

DR. AMIN KALAAJI, OSLO PLASTIKKIRURGI

Klinikken behandler kvinner som blant annet ønsker å operere sine ytre og indre kjønnslepper, samt klitoris og vaginaåpningen.

Klinikken opplever markant økning i antall operasjoner.

– Siden 2011 har vi gått fra én operasjon i måneden, til en operasjon hver uke nå i år, det bekrefter klinikkens overlege, Kalaaji.

– Hvorfor er dette populært?

– Vi har kvinner som kommer hit som er over 50 år og som har drømt om å fikse på underlivet sitt i mange år, før det var et tilbud tilgjengelig. For dem handler det om å bedre livskvaliteten, understreker overlegen.

– Er behovet for å endre på naturen, bare enda en ting noen gjør for bli perfekte?

– Kvinnene vi opererer har intime, fysiske, kosmetiske og/ eller psykiske ubehag. Vi er svært forsiktige med å operere noen som vil ha et designunderliv som de har sett på bilder. Disse kvinnene må kanskje fokusere mer på sitt indre, enn å legge seg under kniven, sier Kalaaji hos Oslo Plastikkirurgi.

Nytt tilbud på Agder

Ifølge spesialist Hoyer- Sørensen ved Teres i Kristiansand er det flere kvinner som ikke våger å fortelle sin fastlege om problemene de har nedentil. Det blir for intimt.

– Forstår du at noen tenker at vi får være som er vi er, også nedentil?

– For femti år siden var kvinners underliv et ikke-tema, og det er fremdeles svært tabubelagt. Nå har kvinner mer kunnskap om egen kropp og midler til å endre på det de ønsker. Det synes jeg er positivt, sier han.

I Kristiansand har Teres Sørlandsparken sett at markedet for gynekologiske operasjoner er i vekst. 8. januar står spesialist Hoyer- Sørensen klar i operasjonssalen.

– Jeg forventer flest kvinner som ønsker å gjøre korreksjoner etter fødsel, sier han.

– Betyr det at sykehusene gjør en dårlig jobb med rifter og klipp under fødsel?

– Nei det er ikke mange tilfeller det snakk om. De aller fleste blir fornøyde, understreker han.

Det er omkring 3500 fødsler i året ved Sørlandet sykehus (Flekkefjord, Kristiansand og Arendal).

Hoyer-Sørensen var tidligere ansatt som gynekolog med Sørlandet sykehus og har lært opp mange av de ansatte i hvordan de skal klippe og sy kvinnene i forbindelse med en fødsel.

– Dersom det går galt under fødselen, er det fint å ha muligheten til å bedre på resultatet, avslutter han.

Perfekt utvendig, men indre kaos?

– Er dette jaget etter perfeksjon et tegn på indre kaos?

– Nei, det tror jeg ikke. Men gjør man korreksjoner av sitt utseende til et livsinnhold, bør det være en rød varselstrekant både for den det gjelder og enhver behandler.

Det konkluderer Barbara Hansteen Dahl med, spesialist i plastisk kirurgi og overlege ved Volvat Medisinske senter i Oslo.

Les mer (NRK.no)