OPERASJON ETTER AMMING? KLINIKKENS OVERLEGE GIR SVAR I INTERVJU MED KLIKK.NO

Klinikkens overlege blev intervjuet i av klikk.no angående operasjon etter fødsel og amming. Der blir han blant annet spurt om når man kan legge inn silikon i brystene etter en fødsel.

Vent i alle fall i seks måneder

«Det er spesielt to aspekter som avgjør når du kan operere silikon i brystene etter en fødsel. For det første er det viktig at du har kommet tilbake til samme vekt som før graviditeten, slik at brystimplantatene tilpasses din permanente kropp, i tillegg til at du må være ferdig med å amme.» Det informerer overlege og spesialist i plastikkirurgi, Amin Kalaaji, ved Oslo Plastikkirurgi.

Han anbefaler å vente minst seks måneder med å operere silikonpupper etter at ammingen er avsluttet. Det absolutte minstekravet er tre måneder. «Før det er er gått tre måneder er melkegangene og melkekjertlene fortsatt fylt, og dette gir en falsk fylde i brystene. Opererer vi for tidlig, kan du dermed ende med feil proporsjoner», sier han.

Silikon mens babyen er liten

Hvis du ønsker silikon i brystene mens babyen er liten, er det også viktig å sørge for god hjelp den første tiden. Du skal være forsiktig med løft de første 10-14 dagene etter operasjonen, og det er også viktig å unngå press og trykk mot brystene. Er du alene med en liten baby store deler av dagen, er dette naturligvis vanskelig. «Hvor lenge du må ta det med ro kommer litt an på hvor silikoninnleggene legges. I de fleste tilfeller legges de under musklene, men det er også mulig å legge dem under brystkjertelen», sier Kalaaji. 

Han anbefaler at man venter i minst 6 måneder etter avsluttet amming slik at melkeganger og melkekjertler er helt tømt og at man har gått tilbake til normalvekten. Setter man inn brystimplantater for tidlig etter endt amming kan man risikere å få feil proposjoner på brystene. Han nevner også tre aktuelle brystoperasjoner som kan gjøres etter fødsel/amming: kun innsetting av brystimplantater, brystløft og brystløft med implantater. 

Flere aktuelle operasjoner

Det er totalt tre operasjoner som kan være aktuelle hvis du ønsker å gjøre noe med brystene dine, og hvordan tiden etter operasjonen blir, kommer til en viss grad an på hva du og legen blir enige om. «Dersom brystene ikke henger, velger vi gjerne kun silikon. Dette etterlater ikke så stort arr. Hvis du i tillegg ønsker å gjøre noe med henging, kan det imidlertid også være aktuelt med brystløft alene eller i kombinasjon med silikon», sier han. Brystløft etterlater seg et større arr under brystet og rundt brystvortene, og bør derfor kun vurderes dersom det er behov for løft.

Vær forsiktig

Siden arret og operasjonen er større ved brystløft, er også perioden du må være forsiktig etter operasjon lengre. Og husk at det er smart å ta rådene du får av kirurgen på alvor. Hvis du er uforsiktig kan det påvirke sluttresultatet. «Mye anstrengelse kan resultere i små blødninger og kapseldannelser, og det kan også oppstå ulikheter mellom høyre og venstre bryst på grunn av hevelser eller fordi en av implantatene blir feilplassert», sier Kalaaji. 

Vil du bli gravid igjen?

Dersom du planlegger å få flere barn, og ønsker å amme igjen, kan du ifølge Kalaaji likevel helt fint sette silikon i brystene. Han mener imidlertid at det kan være greit å tenke gjennom hvor lenge du vil vente før du blir gravid igjen. «Dersom du planlegger å få et nytt barn i løpet av ett eller to år, syns jeg ikke det er så gunstig å få implantat nå», sier han.  

Risiko for kapseldannelse

Kalaaji understreker at risikoen for kapseldannelse er langt mindre med dagens proteser enn dem som ble brukt på 80-90-tallet, kun rundt fem prosent. «Når vi legger protesen under muskelen er risikoen enda mindre, fordi det blir en fysisk vegg mellom protesen og kjertlene. Du kan selvfølgelig være uheldig med alle operasjoner, men oppstår kapseldannelse kan det behandles», sier plastikkirurgen.

Det å legge inn protese ved å gå inn ved brystvorten er derimot ikke gunstig dersom du ikke har fått barn ennå. «Følsomhet og kontinuitet kan påvirkes når man kutter i selve kjertelen, og det påvirker dermed også hvor lett det blir å amme. Vi anbefaler å ha snittet under brystet fordi man da er langt unna selve kjertelen. Med dagens proteser er vår erfaring at ammingen ikke påvirkes av at en kvinne har fått silikon i brystet», avslutter han.

Se hele intervjuet på Klikk:s hjemmeside

Dr. Kalaaji Hedersgjest i Belgrad

Dr. Kalaaji ble invitert som foredragsholder på det serbiske internasjonale plastikk- og estetisk kirurgi-møtet i oktober 2023. Her holdt han en vellykket presentasjon om «Mommy

Les mer »