Breast implant illness. Er dette reelt?

Breast implant illness. Er dette reelt?

Den siste tiden har det kommet nye opplysninger om en sammenheng mellom bryst implantater og mange forskjellige symptomer som oppstod hos noen pasienter etter innsettelse av brystimplantater.

Overlege dr. med ved Oslo Plastikkirurgi Dr. Amin Kalaaji ble intervjuet i forbindelse med saken av KK.

Les saken her:
https://www.kk.no/helse/janelica-fjernet-silikonbrystene/72751045

Minner om revmatisme og bindevevssykdommer
Amin Kalaaji, leder av Norsk Forening for Estetisk Plastikkirurgi og overlege ved Oslo Plastikkirurgi, har selv opplevd at kvinner vil fjerne brystimplantat fordi de mener de har Breast Implant Illness.

– Det utfordrende er at pasientene oppgir så mange ulike diffuse symptomer, alt fra slapphet og hodepine til infeksjoner, håravfall og glemskhet. Noen av disse symptomene minner om revmatisme og bindevevssykdommer, sier han.

– Dilemmaet for leger er at vi ikke kan nekte for at dette er fakta, selv om vi ikke ser at det har en direkte sammenheng med implantatene. Dersom kvinnen er overbevist om at symptomene skyldes implantatene har hun rett til å få dem fjernet, men vi kan ikke gi noen garanti for at det vil hjelpe.

Kan skyldes andre årsaker
Det anslås at rundt 100 000 norske kvinner har silikon i brystene. Et hundretall av disse er medlemmer av en hemmelig lukket norsk Facebookgruppe for kvinner med Breast Implant Illness. Det finnes også en nordisk gruppe med rundt 1000 medlemmer.

Kalaaji mener det indikerer at dette ikke er et veldig utbredt problem.

– Men alle store ting har begynt i det små, så man kan ikke ignorere pasientenes klager. Vi må ta det på alvor, men foreløpig er det såpass få at det ikke er veldig alarmerende. Mange har uklare symptomer som også kan skyldes andre årsaker.

– En svensk studie fra 1998 med cirka 11 000 kvinner viste for eksempel at det ikke var mer revmatiske symptomer blant kvinner med implantater enn i den generelle befolkningen, sier han.

Dr. Kalaaji Hedersgjest i Belgrad

Dr. Kalaaji ble invitert som foredragsholder på det serbiske internasjonale plastikk- og estetisk kirurgi-møtet i oktober 2023. Her holdt han en vellykket presentasjon om «Mommy

Les mer »