English Norwegian Swedish

Fettransplantasjon til lepper

Mange har små eller smale lepper og ønsker å forstørre disse. Kunstige framstilte preparater (fillere) blir rapportert brukt med begrenset og kortvarig resultat. Fettransplantasjon anbefales, hvis man ønsker et mer varig resultat for å forstørre leppene.

Fettet tas fra egen kropp gjennom spesielle kanyler. Dette skjer under lokal bedøvelse og beroligende medisiner (sedasjon). Fettet behandles på en spesiell måte før det injiseres med en kanyle (såkalt Colemans teknikk) i det ønskede område. Det forutsettes at man har områder der man kan hente fett for å flytte det til ønsket område. Mengde av fett man henter ut er avhengig av volumet i det område man ønsker å korrigere. Stort sett handler det om relativt små mengder fett. Det er en fordel at man tar fett fra et område som trenger korrigering ved samme seanse, for eksempel å kombinere fettsuging av mage, lår eller innside av knær med korrigering av ansikt og lepper. Vanligvis integreres (gror) fettet godt i det mottakende området, men man må regne med at kroppen absorberer (suger til seg) ca. 30 % av fettmengden de første månedene (noe mindre i ansiktet), derfor fyller man litt mer enn det man trenger (overkorrigerer) for å kompensere dette. Mindre ujevnheter kan derfor oppstå etter operasjon som kan korrigeres innen garantitiden. Man må huske at røyking, stress, å utsette seg for sollys, moderat til kraftig overvekt, alkoholoverforbruk og dårlig kosthold, er noen av faktorene som ikke bare akselererer aldringen og øker komplikasjonsrisikoen, men minsker dermed også muligheten for å få et kosmetisk vellykket resultat. Ved konsultasjonen vurderes dine ønsker og behov grundig med hensyn til helheten og område der man skal ta fettet. Dersom det er en indikasjon til andre inngrep, vurderes dette om det skal gjøres samtidig eller ved en separat operasjon. I en standard fettransplantasjon får man små arr av på ca. 1-2 mm, der kanylene må inn for å injisere fettet. For å få et optimalt resultat og for å unngå komplikasjoner, anbefales det at du har så normal vekt som mulig og retter deg etter forholdene nevnt ovenfor så langt det lar seg gjøre. Røyker du, må du slutte minst 1 uke før operasjon og være røykfri i 2 uker etter operasjonen. Vi lukker såret med sting som løser seg opp av seg selv. Operasjonen gir i prinsippet ikke grunnlag for sykemelding. Fysisk trening og hardt kroppslig arbeid bør vente ca. 4 uker. Vi anbefaler at du teiper arrene i et par måneder etter operasjonen.

Før operasjonen:

Du må være frisk på operasjonsdagen. Er du i tvil om du skulle være forkjølet eller lignende, må du ta kontakt med oss. Operasjonen utføres ikke når man har influensa med feber eller hoste eller annen infeksjon. Før operasjonen får du resept på antibiotika, ev. smertestillende og rens oppløsning 40 mg/ml som du får kjøpt på apoteket.

Dagen før operasjonen og på operasjonsdagen skal du dusje hjemme med rens oppløsning. Dette er en desinfiserende såpe som skal skylles av med vann, og huden tørkes med et rent håndkle. Ta på deg rene klær når du reiser hjemmefra. Alt av smykker, piercing og neglelakk må være fjernet senest dagen før operasjonen og settes tilbake 7 til 10 dager etter operasjonen.

Du må møte fastende til operasjonen. Det vil si at du ikke skal spise mat 6 timer før operasjonen, men du kan drikke vann og saft (ikke melk eller juice), tygge tyggegummi/halspastill inntil 4 timer før operasjonen. Du må på forhånd avtale med en person om å hente deg på klinikken ca. 1 time etter operasjonen, ettersom du da selv ikke kan kjøre bil eller ta taxi alene.

Det er viktig at du slutter ca. 14 dager før operasjonen med medisiner som virker blodfortynnende. For andre medisiner konferer med klinikken før operasjonen. Mye hvitløk og helsekostpreparater må heller ikke inntas.

 

Overnatting:
Bor du langt fra klinikken, anbefaler vi at du overnatter i, eller i nærheten av Oslo.

Oslo Plastikkirurgi har avtale både med  Hotel Gabelshus, Gabelsgate 16 og Frogner House Hotel Norum, tidligere Rica Hotel Bygdøy Allé, Bygdøy Allé 53- begge ligger i umiddelbar nærhet av klinikken. 

Ta kontakt med oss for nærmere opplysninger når det gjelder bestilling av hotellrom.

Etter operasjonen:

De første timene etter operasjonen kan du føle deg litt trett, og av og til noe kvalm. Det er viktig at du tar smertestillende medisiner etter avtale, og passer på å drikke rikelig det første døgnet. Noen kan bli litt svimle, og det er derfor lurt å bruke noen minutter når du skal reise deg/stå opp. De første to døgnene skal du ha ro. Kontroll avtales med klinikken ved avreise. Bandasje skiftes etter individuell avtale som du får ved konsultasjonen og operasjonstidspunkt.

Blødning og infeksjon er uvanlig og krever i svært få tilfeller reoperasjon og/eller antibiotika-behandling. Bedøvelseskomplikasjoner, som f.eks. allergisk reaksjon på bedøvelsesmidler, er ekstremt sjeldne.

Mindre ujevnheter mellom hud og fett kan oppstå etter operasjon, eller mer enn 30 % av fettet kan forsvinne (resorberes). Dette kan korrigeres eller at man foretar en ny seanse med fettransplantasjon innen garantitiden på ett år. Det er viktig å være oppmerksom på at sluttresultatet ser man først etter 6-9 måneder, det er tiden det tar for hudpartiene å tilpasse seg den nye formen.

Hvis korreksjon blir nødvendig grunnet komplikasjoner eller ikke tilfredsstillende resultat gjøres dette kostnadsfritt innen ett års garantiperiode, forutsatt at det foreligger medisinsk indikasjon og et klart forbedringspotensiale.Disclaimer: Resultatet etter en plastisk operasjon er individuelt og variere fra pasient til pasient. Bildene på denne siden er kun eksempler - og er ingen form for garanti for resultat etter en behandling.
Publisert med Visto CMS