English Norwegian Swedish
Historikk

Selv om plaststikkirurgi som teknikk er blitt brukt i mer enn et par tusen år, har plastikkirurgi som eget spesialområde og i nåværende form, fått sin popularitet i forrige århundre. Særlig etter andre verdenskrig har behovet for rekonstruksjon, og dermed pent kosmetisk utseende, blitt viktigere enn før. Kosmetisk kirurgi har de siste årene hatt betydelig økning i etterspørselen og blitt alt mer populært og akseptert, og ikke minst økonomisk overkommelig for de fleste.

Les mer

American Society for Aesthetic Plastic Surgery: BIA-ALCL

American Society for Aesthetic Plastic Surgery har publisert nye retningslinjer for beskyttelse mot utvikling av BIA-ALCL (Breast Implant Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma).


BIA-ALCL er en uvanlig type lymfom som bildes nær brystimplantater, og utvikler seg slik en svulst i brystet mellom 3 til 14 år etter insetting av brystimplantater. Denne svulst oppstår som resultat av oppsamling av væske ved implantatet, eller slik en klump i brystet eller armhulen. 


BIA-ALCL er ikke forknippet med brystkreft, da det ikke involverer selve brystvæven uten vanligtvis er lukket i en fibrøs kapsel rundt implantatet.


Vanlige symptom er økende volym av brystet, klump i bryst eller armhule. Risikoen for BIA-ALCL er estimert til 1 per 50,000. I perspektiv er risikoen for brystkreft 1 per 8 kvinner. Det er ikke mulig å predikere hvem som kommer til å få denne sykdom. Det kan skje med både saline og silikon implantater.


Diagnostikken skjer gjennom prøve av vævsvæske (cytologi og CD30). 
Behandlingen består av fjerning av implantater og kapsel. I alle kjente fall var dette en 100% effektiv behandling av BIA-ALCL. Nye implantater kan settes in ved senere tidspunkt.


NOTE! Brystimplantater er ikke livslange, og må generelt alltid byttes ut eller tas bort ved en viss tidspunkt. Vanlige orsaker er migration av implantat, kapseldanning og ruptur av implantat. 


Orsaker til BIA-ALCL er bakterier i lymfomet og rundt implantaten i det behandlede brystet, som skaper en inflammatorisk prosess. For individuelle kvinner kan genetiske faktorer va av betydelse. Glatte implantat har 0% risiko for utvikling av BIA-ALCL.
Det er påvist att bakterieinfektioner som komplikasjoner ved implantatinsettningen kan lede til BIA-ALCL. Det finnes en utvikklet 14 stegsplan for å redusere risikoen for bakterier å feste ved implantaten ved operasjon. Disse stegen har og vist redusert risiko for kapseldanning.


Ta kontakt med din lege hvis du misstenker BIA-ALCL eller vill vite mer.

Vi på Oslo Plastikkirurgi er oppatt av din sikkerhet og gjør allt for å minimere komplikasjonsrisikoer.

Les mer på: https://www.surgery.org/sites/default/files/Member-FAQs_1.pdfDisclaimer: Resultatet etter en plastisk operasjon er individuelt og variere fra pasient til pasient. Bildene på denne siden er kun eksempler - og er ingen form for garanti for resultat etter en behandling.
Publisert med Visto CMS