English Norwegian Swedish

Mageplastikk

De fleste mennesker ønsker en flat, jevn og fast mage. Under graviditeten strekkes huden betraktelig, og sammentrekningen av huden etter fødselen er ofte ikke tilfredsstillende. Andre har vært overvektige og får etter slanking et plagsomt fettforkle hvor huden henger nedover. Andre har en arvelig disposisjon for en uheldig fordeling av fett på magen. Intens trening og slanking gir ikke alltid alene den ønskede effekt.

For å få optimalt resultat av bukplastikk/mageplastikk og for å unngå komplikasjoner, anbefales det at du har så normal vekt som mulig. Røyker du, må du slutte å røyke minst en uke før operasjonen og to uker etter. Er hudens elastisitet bevart og ikke for hengende, kan man løse problemet ved fettsuging alene. Foreligger det mye løs hud, såkalt hengebuk, bør det som oftest foretas en oppstramning av mage huden i tillegg ved mageplastikk.

Ved liten bukplastikk/mageplastikk fjernes overflødig hud etter en innledende fettsuging. Hos noen kvinner er magemusklene sprengt fra hverandre under graviditeten. Muskelhinnene kan eventuelt strammes opp under operasjonen. Ved full bukplastikk / mageplastikk lager man en ny plassering for navlen (i samme høyde som den var opprinnelig) og man fjerner betydelig mer overflødig hud og kan stramme opp muskel både under og ovenfor navlen. Arret blir som regel liggende like over hårlinjen (kjønnsbehåringen) og ut mot sidene. Har du arr etter tidligere operasjoner (f. eks keisersnitt), tas det hensyn til dette i planleggingen av mageplastikk.

Vi lukker vanligvis såret med sting som løser seg opp av seg selv. Det er vanlig å legge inn ett eller to dren (rør) som fjerner blod og væske fra sår området under huden. Disse fjernes vanligvis dagen etter bukplastikk/mageplastikk ved første kontroll. Arrene er i begynnelsen ofte røde, kløende og harde, men med tiden blekner og mykner de. Arrene skjules imidlertid av truse eller badedrakt, og vil dermed ikke synes. I sjeldne tilfeller blir arrene brede og godt synlige fordi dette er avhengig av pasientens egne nedarvede egenskaper. Vi anbefaler at du teiper arrene i et par måneder etter bukplastikk/mageplastikk. Dersom en arr korreksjon vil kunne bedre forholdene, gjøres dette i inntil ett år etter operasjonen.

For full (stor) mageplastikk gis det i prinsippet sykemelding for 2-3 uker.

Før operasjonen:

Du må være frisk operasjonsdagen. Er du i tvil om du skulle være forkjølet eller lignende, må du ta kontakt med oss. Operasjonen utføres ikke når man har influensa med feber eller hoste eller annen infeksjon. Før operasjonen får du resept på antibiotika, evt. smertestillende og rens oppløsning 40 mg/ml som du får kjøpt på apoteket.

Dagen før operasjon og operasjonsdagen skal du dusje hjemme med rens oppløsning. Dette er en desinfiserende såpe som skal skylles av med vann, og huden tørkes med et rent håndkle. Ta på deg rene klær når du reiser hjemmefra. Alt av smykker, piercing og neglelakk må være fjernet senest dagen før operasjonen og settes tilbake 7 til 10 dager etter operasjonen.

Du må møte fastende til operasjonen. Det vil si at du ikke skal spise mat 6 timer før operasjonen, men du kan drikke vann og saft (ikke melk eller juice), tygge tyggegummi/halspastill inntil 4 timer før operasjonen. Du må på forhånd avtale med en person om å hente deg på klinikken ca 1 time etter operasjonen, ettersom du da selv ikke kan kjøre bil eller ta taxi alene.

Det er viktig at du slutter ca 14 dager før operasjonen med medisiner som virker blodfortynnende. For andre medisiner konferer med klinikken før operasjonen. Mye hvitløk og helsekostpreparater må heller ikke inntas. 

Overnatting:
Bor du langt fra klinikken, anbefaler vi at du overnatter i, eller i nærheten av Oslo.

Oslo Plastikkirurgi har avtale både med  Hotel Gabelshus, Gabelsgate 16 og Frogner House Hotel Norum, tidligere Rica Hotel Bygdøy Allé, Bygdøy Allé 53- begge ligger i umiddelbar nærhet av klinikken. 

Ta kontakt med oss for nærmere opplysninger når det gjelder bestilling av hotellrom.

Etter operasjonen:

Vi anbefaler deg og ikke reise med fly de første 48 timene etter mageplastikk/ bukplastikk, under denne tiden skal en kontrolltime anordnes i klinikken. De første timene etter operasjonen kan du føle deg litt trett, av og til noe kvalm. Det er viktig at du tar smertestillende medisiner etter avtale, og passer på å drikke rikelig det første døgnet. Noen kan bli litt svimle, og det er derfor lurt å bruke noen minutter når du skal reise deg eller stå opp.

De første to døgnene skal du ha ro og ligge mest mulig stille, med overkroppen hevet. De neste fem dager kan du gå forsiktig oppe. Drenene fjernes vanligvis etter ett eller to døgn, og det samme med den overfladiske bandasjen. Teipen beholdes på i 2 uker til sammen med bodyen. Du må holde navlen fuktig med vaselin kompress( Jelonet) dyttet godt ned i navlen og skifte på annenhver dag de første 2 ukene, deretter brukes q-tips og vaselin. Etter 14 dager kan du dusje, fjerne teipen og sette på ny teip, og fortsette å bruke bodyen. Vi anbefaler at du teiper arret i 2 mnd. Bodyen må brukes dag og natt de første 6 uker etter bukplastikk/ mageplastikk og deretter om dagen i 6 uker. Det endelige resultatet av bukplastikk/ mageplastikk kan først vurderes etter 3-6 måneder.

Kontroll avtales med klinikken etter 1-2 dager etter operasjon, 1-2 uker (da fjernes eventuelle sting) samt etter 3, 6 og 12 måneder (sluttkontroll). Du må selv ringe for å avtale kontrollene, alternativt avtale med klinikken på operasjonsdagen for mageplastikk/bukplastikk.

Infeksjoner og blødninger er uvanlig og krever i svært få tilfeller reoperasjon og/eller antibiotika behandling. Bedøvelseskomplikasjoner, f.eks. allergiske reaksjoner på bedøvelsesmidler, er ekstremt sjeldne.

Hvis korreksjon er nødvendig pga komplikasjoner eller ikke tilfredsstillende resultat gjøres dette kostnadsfritt innen et års garanti-periode, forutsatt at det foreligger medisinsk indikasjon og en klar forbedrings potensiale.Disclaimer: Resultatet etter en plastisk operasjon er individuelt og variere fra pasient til pasient. Bildene på denne siden er kun eksempler - og er ingen form for garanti for resultat etter en behandling.
Publisert med Visto CMS