English Norwegian Swedish

Gynekomasti (store bryst hos menn)

Hos noen menn utvikles brystene noe mer enn ønsket. Man må utelukke hormonell forstyrring eller bruk av anabole steroider, da disse kan gi store bryst. Det er imidlertid en del gynekomastier som er idiopatiske dvs. man vet ikke årsaken til dennes forekomst. Tilstanden kan være svært sjenerende både sosialt og intimt, og det er grunn til behandling.

Behandlingen kan være med fettfjerning hvis andelen av fettet er mer enn kjertelen (se informasjon om fettfjerning/bryst, og om brystreduksjon). Det er imidlertid nødvendig med kirurgisk fjerning av hele (eller deler av) brystkjertelen, hvis brystene er for store og inneholder flere kjertler. I svært store bryst hos menn kan det bli aktuelt med brystreduksjon på samme måte som hos kvinner. Det er viktig med en grundig vurdering ved en konsultasjon. Man må huske at kirurgisk fjerning etterlater arr som kan plasseres rundt brystvorte eller under brystet. Operasjonen kan utføres under lokalbedøvelse og sedasjon i tillegg.

For å få et optimalt resultat og for å unngå komplikasjoner, anbefales at du har så normal vekt som mulig. Røyker du, må du slutte minst 1 uke før operasjonen og være røykfri i 2 uker etter operasjonen.

Vi lukker såret med sting som løser seg opp av seg selv, evt. må fjernes etter 10 dager. Operasjonen gir i prinsippet ikke grunnlag for sykemelding. Fysisk trening og hardt kroppslig arbeid bør man vente med i 2-3 uker. Du får en bandasje (body) som strammer over brystet i 6 uker. Arrene er i begynnelsen ofte røde, kløende og harde, men med tiden blekner og mykner de. I sjeldne tilfeller blir arrene brede og godt synlige fordi dette er avhengig av mannens egne nedarvede egenskaper.

Før operasjonen:

Du må være frisk operasjonsdagen. Er du i tvil om du skulle være forkjølet eller lignende, må du ta kontakt med oss. Operasjonen utføres ikke når man har influensa med feber eller hoste eller annen infeksjon. Før operasjonen får du resept på antibiotika, evt. smertestillende og rens oppløsning 40 mg/ml som du får kjøpt på apoteket.

Dagen før operasjon og operasjonsdagen skal du dusje hjemme med rens oppløsning. Dette er en desinfiserende såpe som skal skylles av med vann, og huden tørkes med et rent håndkle. Ta på deg rene klær når du reiser hjemmefra. Alt av smykker, piercing og neglelakk må være fjernet senest dagen før operasjonen og settes tilbake 7 til 10 dager etter operasjonen.

Du må møte fastende til operasjonen. Det vil si at du ikke skal spise mat 6 timer før operasjonen, men du kan drikke vann og saft (ikke melk eller juice), tygge tyggegummi/halspastill inntil 4 timer før operasjonen. Du må på forhånd avtale med en person om å hente deg på klinikken ca 1 time etter operasjonen, ettersom du da selv ikke kan kjøre bil eller ta taxi alene.

Det er viktig at du slutter ca 14 dager før operasjonen med medisiner som virker blodfortynnende. For andre medisiner konferer med klinikken før operasjonen. Mye hvitløk og helsekostpreparater må heller ikke inntas. 

Overnatting:
Bor du langt fra klinikken, anbefaler vi at du overnatter i, eller i nærheten av Oslo.

Oslo Plastikkirurgi har avtale både med  Hotel Gabelshus, Gabelsgate 16 og Frogner House Hotel Norum, tidligere Rica Hotel Bygdøy Allé, Bygdøy Allé 53- begge ligger i umiddelbar nærhet av klinikken. 

Ta kontakt med oss for nærmere opplysninger når det gjelder bestilling av hotellrom.

Etter operasjonen:

Vi anbefaler deg å ikke reise med fly de første 48 timene etter operasjonen, under denne tiden skal en kontrolltime anordnes i klinikken. De første timene etter operasjonen kan du føle deg litt trett, av og til noe kvalm. Det er viktig at du tar smertestillende medisiner etter avtale, og passer på å drikke rikelig det første døgnet. Noen kan bli litt svimle, og det er derfor lurt å bruke noen minutter når du skal reise deg/stå opp. De første to døgnene skal du ha ro. Hvis du får dren, fjernes disse vanligvis etter ett til to døgn. Etter operasjonen får du en spesial-bandasje som fjernes etter 3 dager og bruke bodyen som du hadde med deg fra klinikken på operasjonsdagen i 6 uker. Det anbefales at du teiper arrene med hudvennlig tape i 2 måneder.

Kontroll avtales med klinikken dagen etter, etter 1-2 uker, 3-6 mnd., samt sluttkontroll etter ett år. Du må selv ringe for å avtale kontrollene, alternativt avtale med klinikken på operasjonsdagen.

Blødning og infeksjon er uvanlig og krever i svært få tilfeller reoperasjon og/eller antibiotika behandling.

Bedøvelseskomplikasjoner, som f.eks. allergisk reaksjon på bedøvelsesmidler, er ekstremt sjeldne.

Hvis korreksjon er nødvendig pga komplikasjoner eller ikke tilfredsstillende resultat gjøres dette kostnadsfritt innen et års garanti-periode, forutsatt at det foreligger medisinsk indikasjon og en klar forbedrings potensiale.Disclaimer: Resultatet etter en plastisk operasjon er individuelt og variere fra pasient til pasient. Bildene på denne siden er kun eksempler - og er ingen form for garanti for resultat etter en behandling.
Publisert med Visto CMS