English Norwegian Swedish
Behandlinger
Nyheter
Oslo Plastikkirurgis overlege dr. Kalaaji deltok som gjesteforeleser (international faculty) på den 37nde plastikkirurgiske konferansen ISAPS i Rio de Janeiro, Brasil fra 1.08-04.08.2018. Han hold følgende forelesninger.... Les Mer BIA-ALCL Advisory Update FØRSTE UTKAST American Society of Plastic Surgeons (ASPS) og The American Society for Aesthetic Plastic Surgery (ASAPS) send... Les Mer
Historikk

Selv om plaststikkirurgi som teknikk er blitt brukt i mer enn et par tusen år, har plastikkirurgi som eget spesialområde og i nåværende form, fått sin popularitet i forrige århundre. Særlig etter andre verdenskrig har behovet for rekonstruksjon, og dermed pent kosmetisk utseende, blitt viktigere enn før. Kosmetisk kirurgi har de siste årene hatt betydelig økning i etterspørselen og blitt alt mer populært og akseptert, og ikke minst økonomisk overkommelig for de fleste.

Les mer

Brystforstørrelse med eget fettvev

Også kalt: Lipofilling til bryst, fettransplantasjon til bryst, fettinjeksjon til bryst og brystforstørrelse med fettransplantasjon

Over 150 kvinner har fått denne type behandling hos Oslo Plastikkirurgi av forskjellige årsaker. Siden 2008 har Oslo Plastikkirurgi utført brystforstørrelse med eget fettvev. Vi opprettet dette tilbudet som et godt alternativ til brystforstørrelse. Oslo Plastikkirurgi har en godt dokumentert oppfølgingsundersøkelse av pasienter som har gjennomgått dette i opp til 7 år etter operasjonen som viser at de er godt fornøyde og at volumet i brystene har holdt seg stabilt.

Fettransplantasjon fra egen kropp er en god etablert klinisk metode som har eksistert i mange år. Selv om små fettfylninger til mindre defekter i bryst har blitt utført tidligere, er det inntil nylig man har begynt å bruke eget fett til å gjenskape et helt nytt bryst etter kreft eller av kosmetiske grunner.

Vi er stolte av å kunne meddele at vi har presentert våre vellykkede resultater ved foredrag og gjesteforelesning blant annet i Oslo, Linköping, Karlstad, Helsingfors, Berlin, Roma, London, Paris, Quatar, Las Vegas, Tunisia, Gøteborg, Mareilles, Paris, Kario, Libanon, Dubai, Manchester (UK), Italia og København for å nevne noen.

Se full liste under nyheter på vår hjemmeside.

Dr. Kalaaji har også publisert en artikkel om dette i det medisinske magasinet ”Kirurgen” og i ”Body Language journal”

Hvem kan være kandidat til brystforstørring med eget fett:

Den vanligste årsaken til å velge dette inngrepet er å forstørre brystene på grunn av manglende volum og for å korrigere asymmetri (ulikhet). Det kan også være kvinner som sliter med små og tomme bryst etter å ha gjennomgått graviditet og amming eller kvinner som har lite utviklet byste. For pasienter med avvikende brystform, som ved tuberøse bryst, vil denne metoden være et godt alternativ.

Mange ønsker ikke å legge inn fremmedlegemer som silikonimplantater, men vil ha noe som føles naturlig. Noen har implantater fra før, men ønsker å få mer fylde i brystene uten og måtte skifte til større implantater. Noen kvinner, gjerne de som er slanke og har lite fettlag under huden kan danne små folder i protesene som kan synes og kjennes (såkalt Rippling). Et alternativ kan da være å transplantere fett.

Noen velger å gjennomgå en såkalt Hybridbehandling til bryst med både fett og implantat. Det kan være å sette fett til brystene gjort samtidig som man setter inn implantater eller sette inn fett ved en senere anledning til de som har implantat fra før for å øke volumet, rette asymmetri eller korrigere rippling forårsaket av implantatet hos tynne pasienter eller til de pasienter som har proteser rett under brystkjertelen.

Andre kvinner har innsatte brystimplantater som de nå ønsker å fjerne helt og heller sette inn fett for å erstatte det manglende volumet. (Conversion behandling=bytte proteser mot fettranplantasjon). Også pasienter som opplever kapseldannelse- og som i utgangspunktet ønsker å fjerne protesene kan ha god nytte av denne operasjonen.

Dessuten har de fleste som ønsker brystforstørring med eget fettvev en uheldig fettfordeling hvor man ønsker å korrigere fettmengden på f.eks. mage, utside eller innside av lår, setet eller midjen/sidene slik at det blir en vinn-vinn situasjon. En annen fordel disse pasientene søker, er å slippe arrene som en operasjon med implantat etterlater.

Brystforstørrelse med eget fettvev kan gjøres som kombinert prosedyre som ved mommy makeover med f.eks en mageplastikk eller rumpeforstørrelse med eget fett.

Brystforstørrelse med eget fettvev gir kun et par millimeter små arr, og disse blir knapt synlige i etterkant av inngrepet

Nå kan du se resultatet av brystforstørrelse med eget fettvev via et simuleringsprogram allerede ved konsultasjon.

Vår erfaring viser at det ikke er alle pasienter som møter til konsultasjon for brystforstørring som anbefales brystforstørrelse med eget fettvev. Først må den nevnte innstillingen og motivasjonen være tilstede, dessuten må man ha nok fett å ta av. Her er det verdt å merke seg at figurforming (fettsuging) som foretas ved en slik operasjon ikke skal handle om kun å ”høste fett fra ett eller flere steder”, men må settes i sammenheng med det å skape symmetri og figurtilpasning til begge berørte områder og til kroppen i sin helhet.

Et annet krav er at man må ha realistiske forventninger til å få middels store bryst. Med dagens erfaring er denne teknikken begrenset av at det ikke kan skapes for store bryst, slik man kan oppnå ved brystimplantat med silikon. Implantater vil derfor brukes ved brystforstørrelse hos de som ikke er kandidater for brystforstørrelse med eget fett.

Ved konsultasjonen vurderes dine ønsker og behov grundig med hensyn til helheten og området man skal ta fettet fra, slik at man som nevnt kombinerer to operasjoner samtidig, nemlig figurforming (fettsuging) og brystforstørring.

Hvordan utføres brystforstørrelse med eget fett

Ved brystforstørring med eget fettvev forberedes små tunneler under brystkjertelen, alternativt i brystmuskelen der fettet bygges i lag uten trykk. Fettet tas ut og behandles på en spesiell måte før det injiseres med en spesiell kanyle i brystområdet, såkalt Colemans teknikk eller som vi nylig har begynt med; en vibrasjonsteknikk med Microair maskin som skaper mer plass til fett i brystet og stimulerer tilheling som leder til bedre hold på fettet og dermed bedre resultat. Fettmengden som trengs til prosedyren avhenger av det ønskede volumet i brystene. Ved en standard fettinjeksjon får man små arr på ca 3 mm der kanylene settes inn.

Brystforstørring med eget fettvev - Resorpsjon av fettet og langvarig resultat:

Resultatet av denne type kirurgisk teknikk avhenger av resorpsjon av det injiserte fettet, altså i hvilken grad kroppen selv suger bort fettet. Vanligvis integreres (gror) fettet godt i det mottagende området. Man må regne med at kroppen absorberer opp til 40 % av fettmengden de første månedene, derfor fyller man litt mer enn det man trenger (overkorrigerer) for å kompensere for dette svinnet. Man har heller ingen garanti for at det hos noen blir absorbert mer enn 40 %.

Håndtering av fettet er avgjørende for at det skal gro fast. Det eksisterer flere motsigende teknikker for å behandle fettet som fjernes, slik at kun rent fett blir injisert. Fettet må behandles varsomt uten stor skade på fettcellene. En sentrifugeringsprosess der man med en enkel maskin separerer fettet anses å oppfylle disse kravene. Men her er siste ord ikke sagt. Vi bruker en lav grad av sentrifugering for å separere fettet, men beholder den intime fettvæsken som forsørger fettcellene med blant annet de naturlige tilvekstfaktorer og stamceller som vi synes gir et optimalt resultat.

Det er ikke uvanlig at det er behov for ny injeksjon, og ved resorpsjon på mer enn 40 % tilbys ny fettinjeksjon innenfor garantitiden; dette under forutsetning at det er tilstrekkelig fett til injeksjon for noe volumøkning eller i de tilfeller hvor asymmetri inntreffer. Hvis fettvevet ikke suges bort fra kroppen, slik at volumet ikke blir tilfredsstillende, forblir dette et naturlig og langvarig resultat.

Brystforstørring med eget fettvev - Komplikasjoner

Av komplikasjoner er blødning og infeksjon uvanlig og krever i svært få tilfelle reoperasjon og/eller behandling av antibiotika. Asymmetri, fettcyster og små forkalkninger kan inntreffe, disse fjernes evt. etter behov. Bedøvelseskomplikasjoner, som f.eks. allergisk reaksjon på bedøvelsesmidler, er ekstremt sjeldne.

Det er framført mistanke om at det injiserte fettet kan ha en rolle i framkalling av brystkreft. Imidlertid er det ikke bevist at det injiserte fettet har en bidragende rolle i økning av brystkreft, eller om det kan medføre at det ved nye tilfeller av kreft skulle bli vanskeligere å oppdage både med hensyn til vanlig undersøkelse og mammografi/ultralyd. se rapporten fra USA og rapporten fra Frankrike

Fettinjeksjon i brystene skal ikke være til hindrer for oppdagelse av kreftsykdom ved senere MR eller ultralyd av brystene. Vi anbefaler å ta MR eller ultralyd/mammografi av brystene før brystforstørring og ved ettårskontrollen for å utelukke kreftsykdom. Henvisning får du av oss ved konsultasjon. Videre gjelder vanlige oppfølgingsrutiner.

Brystforstørring med eget fettvev - Når man ikke anbefaler brystforstørrelse med eget fettvev

Kvinner med brystkreft i familien frarådes denne type operasjon. Kvinner som har forventning om et stort brystvolum og som mangler områder på kroppen med fettoverskudd, som ønskes korrigert, vil heller ikke bli anbefalt denne operasjon.

Forårsaker brystforstørring med eget fettvev brystkreft? Er det vanskelig å oppdage kreft etter fettransplantasjon til brystene?

Det er ikke dokumentert noe som viser at fettinjeksjoner til bryst er skadelig på noen måte og heller ikke at det fremkaller brystkreft. Denne metoden er til og med brukt på pasienter som er brystkreft-opererte for å bygge opp brystene med godt resultat.

Det skal ikke være vanskelig å oppdage kreft etter fettransplantasjon da vi alltid henviser til ultralyd før operasjonen for å bekrefte utgangpunktet slik det blir lettere å oppdage kreft.

Før operasjonen:

Du må være frisk operasjonsdagen for brystforstørringen. Er du i tvil om du skulle være forkjølet eller lignende, må du ta kontakt med oss. Operasjonen utføres ikke når man har influensa med feber og hoste eller annen infeksjon.

Det er viktig å huske på at røyking, stress, å utsette seg for sollys, moderat til kraftig overvekt, alkoholoverforbruk og dårlig kosthold er noen av faktorene som ikke bare akselerer aldringen og øker komplikasjonsrisikoen, men også reduserer muligheten for å få et kosmetisk vellykket resultat. Røyker eller snuser du, må du slutte minst 1 uke før operasjonen og være røykfri/snusfri i 2 uker etter brystforstørringen.

Før operasjonen får du resept på antibiotika, evt. smertestillende og Hibiscrub oppløsning 40 mg/ml som du får kjøpt på apoteket. Dagen før operasjon og på operasjonsdagen skal du dusje hjemme med Hibiscrub oppløsning. Dette er en desinfiserende såpe som skal skylles av med vann, og huden tørkes med et rent håndkle. Ta på deg rene klær når du reiser hjemmefra. Alt av smykker, piercing og neglelakk må være fjernet senest dagen før brystforstørringen og ventes med å tas på først 7 - 10 dager etter operasjonen.

Du må møte fastende til operasjonen. Det vil si at du ikke skal spise mat 6 timer før operasjonen. Inntil 4 timer før operasjonen kan du drikke vann og saft (ikke melk og juice). Ikke tygge tyggegummi/pastiller. Medisiner som skal inntas før operasjonen etter avtale med legen, kan du ta med litt vann selv om du er fastende.

Det er viktig at du slutter ca 14 dager før operasjonen med medisiner som virker blodfortynnende. For andre medisiner konferer med klinikken før operasjonen. Mye hvitløk og helsekostpreparater må heller ikke inntas.

Overnatting:

Bor du langt fra klinikken, anbefaler vi at du overnatter i, eller i nærheten av Oslo. Oslo Plastikkirurgi har avtale med Hotel Gabelshus, Gabelsgate 16 som ligger i umiddelbar nærhet av klinikken.

Ta kontakt med oss for nærmere opplysninger når det gjelder bestilling av hotellrom.

Etter operasjonen:

Brystforstørring med eget fettvev - Hva skjer etter operasjonen:

Vi anbefaler deg og ikke reise med fly de første 48 timene etter operasjonen. I dette tidsrommet skal du ha avtale om en kontrolltime på klinikken.

De første timene etter operasjonen kan du føle deg litt trett, av og til noe kvalm. Det er viktig at du tar smertestillende medisiner etter avtale, og passer på å drikke rikelig det første døgnet. Noen kan bli litt svimle, bruk derfor noen minutter før du skal reise deg/stå opp.

De første to døgnene skal du ha ro. Etter 2 uker kan du dusje og sette på ny tape (det blir satt på tape etter operasjonen). Du må avvente med bruk av normal BH i 4 uker. Områdene som er fettsuget kan ved behov dusjes etter 3-5 dager. Kontroll avtales med klinikken dagen etter, etter, 1-2 uker, 3-6 mnd., samt sluttkontroll etter ett år. Du må selv ringe for å avtale kontrollene, alternativt avtale med klinikken på operasjonsdagen.

Kraftig fysisk trening og hardt kroppslig arbeid frarådes i ca 2 uker etter brystforstørringen, men man er helt bevegelig og kan gjenoppta daglige aktiviteter allerede dagen etter. Det er også viktig å ikke gå ned i vekt/slanke seg etter operasjonen.

Resultatet kan ikke fastslås før det har gått 3-6 måneder etter brystforstørringen. Da har hevelsen hos de fleste gått ned og integreringen av fettet på det nye stedet er sluttført. Skuffelse hos pasientene antas å være svært liten fordi pasientene er tilfreds med å få korrigert en uønsket figur, samtidig med muligheten til å forstørre brystene

Blødning og infeksjon er uvanlig og krever i svært få tilfelle reoperasjon og/eller antibiotika-behandling. Asymmetri eller for lite volumøkning kan inntreffe og da tilbys en korreksjon. Det er ikke uvanlig at det er behov for ny injeksjon, og ved resorpsjon på mer enn 40 % tilbys ny fettinjeksjon innen garantitiden, forutsatt at det er tilstrekkelig fett til injeksjonen.

Se link:Disclaimer: Resultatet etter en plastisk operasjon er individuelt og variere fra pasient til pasient. Bildene på denne siden er kun eksempler - og er ingen form for garanti for resultat etter en behandling.
Publisert med Visto CMS